kronika Brutusu

home
Návrat na domovskou stránku skupiny BRUTUS
[Cestovní plán] [Přehled vydaných desek] [Texty] [Básničky a říkanky] [Fotogalerie] [Kronika] [Historie] [Návštěvní kniha] [Kontakty]

FOTOVÝSTAVA
Ildi Šárfická: "Brutus - pravá bigbítová skupina"
klub Vltava v Kralupech nad Vltavou
11.3.2000 - 5.5.2000

Ve filmu už jsme hráli a teď je na téma Brutus plnohodnotná umělecká výstava fotek, to už jsme asi opravdu úctyhodný objekt. Ještě chybí archeologové. Fotky jsou barevné, převažuje červená. Cestovní plány Brutus, které doplňují fotografie na panelech, jdou zpět až do 80-tých let, vystavované snímky jsou převážně z posledních 5 let minulého století. Slavnému fotografu Dostálovi se líbil jedině obrázek ze sálu po zábavě (Žatec) s komíny kelímků a hlavami na umakartu.

Domů
Cestovní plán
Přehled vydaných desek
Texty
Básničky a říkanky
Fotogalerie
Kronika - poslední díl
Historie skupiny
Návštěvní kniha
Kontakty
Kronika: 4-2000
Předchozí: 03-2000
Následující: 05-2000

29.4.2000

Sedíme s Vladěnou v hostinském pokoji v kulturním domě Borovina v Třebíči a pod blikající kurzor na laptopu vepisujeme tyto poznámky. Včera jsme hráli vedle na sále. Mají tady hodnou paní pořadatelku, na konci pomáhala vyhazovačům odnášet zmožené Jihlaváky a na začátku nám odpustila hodinové zdržení. Ani kazety Kouťák nepouštěl, protože znovu zapojoval a nastavoval mixážní pult. Na taneční zábavě v Holýšově mu do něj někdo nalil dost piva - tu zábavu jsme pak museli dozpívat na monitory. Aspoň si ten pult vyčistil, ale dělal na tom den a noc! Co se opravit nepovedlo, jsou dva JBL repráky v jedné z PA beden Zeck, zničené v Košeticích, kde je nějaký opilec povalil. Spadly převážně do měkkého, na dvě krásné dívky, které musely být lékařsky ošetřeny přivolanou záchrankou. Opilce odvedla policie.

Ve středu byly v Lucerně v Praze dva koncerty. V Lucerna Baru jsme byli my a vedle v sále za zdí byl americký funky saxofonista Maceo Parker. Tak jsme ho neviděli a neslyšeli, i když jsme byli pár metrů od pódia. Ve čtvrtek jsme se šli podívat do Rock Café v Praze na Dee Dee Ramona. Je to jeden z lidí, kteří vzkřísili rock and roll v podobě punk rocku v sedmdesátých letech. Takových lidí zas není tak moc, kteří podstatným způsobem dali tvář světu, jak ho vidíme. Každý ví, jak vypadá karoserie VW brouk, ale jen jednomu člověku bylo dáno, aby ji vymyslel. Každý zná Rockaway Beach nebo Sheena is a Punk Rocker, a to zas vymyslel Dee Dee. Žluťák si nechal od něj podepsat všecky CD, knihu Surviving the Ramones a snad i členský průkaz fan clubu.

26.4.2000

Dneska nemám čas na psaní kronik a aktualit, je půl třetí ráno a dnes večer hrajem v Lucerna Báru v Praze. Je potřeba rozeslat cestovní plán na léto 2000. V poštovním zasílacím seznamu má skupina Brutus 25968 záznamů pro ČR a asi 200 záznamů pro zahraničí, hlavně Německo a Slovensko. Musíme natisknout adresy na lístky, vysvazkovat a odvézt na poštu v Rakovníku. Jedna jehličková tiskárnička Epson LQ100 zvládne 600 adres za hodinu, LX100 je o něco rychlejší. V posledních letech přibývá 2500 záznamů ročně, letos budeme poprvé rušit 9-10 let staré (nikoli starší) neaktivní záznamy. Cestovní plán "rozpis" rozesíláme snad už od roku 1981, v roce 1984 byl první tištěný. Do roku 1988 byla databáze na kartičkách, dnes ji spravujeme pomocí FoxPro 2.6, samozřejmě s koupenou licencí. E-mailové rozesílání jsme nezavedli, lze využít emailové upozornění na změnu webové stránky s cestovním plánem.

18.4.2000

V CD Třikrát denně akt už hrajou html odkazy na mp3 i na Apple. Anglické překlady textů jsou opraveny, ale nepodařilo se přeložit všechno úplně správně. Útěchou je, že ani bible není přeložená správně, včetně panenského početí Marie. Teď už zbývá snad jen udělat poslední redakční úpravy, vypálit master a lisovat, vlastně vystřikovat.

Alena Hybšová, kterou je občas vidět s fotoaparátem na bigbítech a podobných zábavičkách, pověsí svoje fotky pod názvem Z českých klubů a sálů I. ve dnech 28.-30.4.2000 v klubu Labe v Hořovicích v rámci festivalu HOŘOVICE VÁCLAVA HRABĚTE. V neděli 30.4. přejíždíme do Horažďovic, odpoledne uděláme odbočku do Hořovic. Nevím, jestli kvůli nám klub otevřou, je otevřený jen při konání akcí, ale těch je v rámci festivalu dost. Program se mi zdá dost nóbl. V autobusu bývá tak 2-3 lidí. Ostatní jsou ZVĚŘ, celkem 14-18 ks dobytka. Výstava se prý bude opakovat na podzim v Kladně v Dundee Jam klubu, kde má být asi měsíc. Na některých fotkách je i Brutus.

Ve čtvrtek jsme byli v Brně ve Svatoboji, je to dva bloky od studentských kolejí, tak přišlo dost lidí, co by taky měli večer dělat? Druhý týden v květnu budeme přímo na koleji v "kavárce" pod klenbou nebes.

V pátek jsme byli ve Voticích, byla to náhrada za zkrachovalou Třemošnici, nebylo to na tištěném itineráři, přesto nebylo prázdno, asi zafungovaly plakáty a možná i cestovní plán na webu.

V sobotu jsme vysupěli na horu Blaník, 638 m.n.m. Velký Prcínek, coby trénovaný maratonec, na tu horu vyběhnul. Během výstupu jsme většinou kouřili doutníky a kamelky, aby nám neuškodil nezvykle čistý lesní vzduch. Kouťák sice hodně odpočíval, ale cigáro nezahodil, to se v lese přece nesmí. Mají tam vzorně udržovanou rozhlednu s párky, miňonkami, pivem a základními kořalkami pro posílení turistů. Něco z toho jsme okusili, vyfotografovali se s přítomnými rodinami s dětmi a věnovali autogramy. My jsme totiž slavné osoby! Večer jsme byli v Chotuticích, někdo nám poslal tři nebo čtyři jednotky rychlého nasazení a okamžitého zničení, a této přesile jsme zbaběle podlehli. Zatím se mi nikdy nepodařilo zjistit, jak jsme hráli, protože technická sekce, jako vždy v prvním šiku, buď nenatáčí, nebo v lepším případě protahuje kazetu na playback.

Pozdraf od rozhlasového diskdžokeje a bývalého zpěváka skupiny Brutus:
Od: "Milan FIALA" <fiala(zavináč)radioblanik.cz>
Komu: <pleskaa(zavináč)kaucuk.cz>
Datum: 16.4.2000 14:05
Věc: pozdraf
CAU SAASZO!
RADIO BLANIK A PREDEFSIM MILAN FIALA ZDRAVYY SVEE BYYVALEE OXENY. CHYSTAM SE NA VAS, ALE KDY DORAZIM JE VE HVEZDACH.
PIVU ZDAR

11.4.2000

Hasal Vladimir /HasalV(zavináč)ssz.cz/ 11.4.00 13:53


No nazdar, ...

v Ebersbrunnu dle pana Lothara se vystřídalo 128 platících lidí (skoro bych údaj opravil!!). Sám vybíral kasu, kecat asi nemusel a byl, na rozdíl od našich některých kolegů, ouplně střízliv. Dle našich měřítek a zatímních poměrů opravdu nic moc, ale on se tvářil spokojeně. Muzika a "produkce" Brutusu se mu velmi líbí a chce další vystoupení. Říká, že v Německu nic takového nezná. V současné době ryze bluesových kapel je poměrně dost zejména v Německu. Proto když němečtí pořadatelé, kde si na škatulkování žánrů hodně potrpí, v místech, kde se hraje živá převážně nemetalová hudba, chtějí k nám někoho přidat, volí dvanáctkově spřízněné party. Nikoliv, že se chceme prodávat jako bluesmani (minimálně B.B. Kingové...ha, ha, ha), to je tedy opravdu mimo mísu!! V Tanně Open Air Fest pořádá sice Mattias ze známého "bluesového" klubu, ale reklama hovoří o festivalu nikoliv bluesovém, dá se ovšem předpokládat, že zúčastněné soubory budou opět z okruhu tannského "chlívku". Obecného termínu rock and roll, což se mi pro nás docela zamlouvá, se asi oni bojí nebo si pod tím představují napomádované hlavy a la Elvis, či pepitová saka čistých rockandrollových partiček. Vláďa


Kdyby to uvedl jako heavymetalovou noc a první kapela by byla nefalšovaně metalová, tak by po nás házeli láhve (prázdné). Takhle to dopadlo ještě dobře, zaplať pámbů za ten nápad s bluesem, na ten v Německu chodí teskní slušňáci. Kouťák mailuje, že BLUESNACHT znamená Blues na dobrou noc. Mně se zdá, že to byla spíš BLUESSCHLACHT.

Německé kapely lze vyhledat na rozcestníku web.de, /Kultur/Musik. Třídění je příslovečně důkladné.

Z dopisu fanynky:

Cau Saso!

Tak jsem byla v patek na koncertu v Brezove. Bylo to
jako vzdy brutalni a to vcetne zvuku. V aktualitach
pisete, ze nikdo nezustal lezet na zemi, ale alespon
vas saxofonista spal na zidli a vubec se zdal byt
cely vecer nejak nezvykle moc spolecensky unaven.
Jakpak se mu hralo v Nemecku? Vubec by me zajimalo
jak se Nemci divaji na pravou ceskou  bigbeatovou
kapelu. To hrajete v cestine? Vzdyt na vas jsou
kouzelny prave texty. No, clovek nikdy nevi. Jen tak
dal. 

P.S.: Porad mate problemy s CD Trikrat denne akt? Uz
bych si ho docela rada poslechla. Taky se tesim na
striptyzove kousky clenu vasi technicke sekce.

Milá Radko,

Že někdo spal na židli, nemysli hned na to nejhorší, třeba to bylo z nešťastné lásky?

Šíříme bigbít přímým hraním, zdola, a to je pomalé. TV a jiné mocné prostředky jednosměrné komunikace se pro takový druh kultury moc nehodí. Rock and roll je pro ně málo použitelný. Brutus není v Německu masová záležitost. Ale nebylo by špatné, mít 100 milionovou potenciální posluchačskou základnu! Ti, kteří jezdí z Německa na bigbíty do Čech, jsou předvoj, a ti mají některé texty přeložené. Zpěvák Haro z Pass Over Blues se na mne omluvně usmíval, že je v Ebersbrunnu málo lidí. Odpověděl jsem mu, že není důležitá kvantita, ale kvalita. Viděl jsem několik známých tváří a několik Brutus triček. Když jsme v Německu jen jeden večer, nevzpomenu si ani jak se řekne hergot. Mluvení v němčině chce holt cvik. Kapela před námi udělala hodinový skluz, tak stejně na mluvení a překlady textů nebyl čas.

Zítra jdem se Zbyňkem znovu na ten Mac, snad to CD dokopem do brány.

Striptýz na video nikdy není jako striptýz naživo. Nastup s námi do autobusu, technická sekce se už těší!

9.4.2000

Ráno jsme přijeli ze Saska. Náš autobus nemá papíry pro EU, tak musíme najímat na takové zájezdy jiný a překládat apáro. Hospoda Zum Löwen v Ebersbrunnu je vyhlášené rockové doupě, za bolševiků se tam konaly koncerty zakázaných kapel. Hostinský se jmenuje Lothar Schmutzler. Hraje se tam každý týden. Před námi tam měl americkou legendu bílého bluesu Canned Heat. S námi tam byla výborná německá boogie-woogie formace Pass Over Blues, se kterými jsme byli už v Kuhstall (chlív) v Tanně. Snad to vyjde, že s námi vystoupí někdy v Praze nebo v Plzni.

Do útulného sálku pro 200 lidí přišlo tak 50, včetně tříčlenného zájezdu z Čech. Jak je v Německu zvykem a v Čechách spíš výjimkou, najatý zvukař byl velmi dobrý. Byli jsme ohlášeni jako bluesový večer - Bluesnacht! Už naše minulé vystoupení bylo plakátované jako blues. Začala se nám vytvářet v Ebersbrunnu bluesová nálepka, a my to vůbec neumíme hrát, i když blues posloucháme. A v Tanně máme v létě hrát na bluesovém festivalu, vidím, že Vladěna smlouváním takových akcí chce s Brutusem proniknout na německý trh jako bluesman. Asi je chyba, že nemáme vypracovaný propagační image, ze kterého by pořadatelé a novináři věděli, o co jde. Měli jsme takový leták v němčině, byl sice dost obecný, ale stejně už jsme ho asi ztratili. Mluvili jsme taky s pořadatelem Open Airu v Oschatz. Bude tam mít kromě jiných taky velmi silnou německou rockovou kapelu Cäsar, propaguje nás jako římské setkání na vrcholu.

Prodávalo se tam dobré černé pivo, taky jsem pár vychutnal, atd. Hned po začátku byly všechny toalety permanentně obsazené. Nejzmoženější byla naše technická sekce /komatický spánek s hlavou na stole /agresívní malý Prcínek.

Sál v Březové u Sokolova je zvukově děsný. I když byl sál zcela plný, zkreslený dozvuk byl tak dlouhý, že jsme skoro nemluvili, stejně nebylo nic rozumět. Přestávka se ale trochu protáhla, jak jsme se s námahou protlačovali k nálevnímu pultu, a čtyřhodinový program skončil o půlhodiny později. Hezká a kulturní akce, nikdo nezůstal po konci ležet na zemi, možná však jen proto, že občerstvování vázlo.

4.4.2000

Tak Vladěna sestavil a sesmlouval program na léto 2000. Jeden víkend je pozvaná legenda britského punku The Vibrators, jeden víkend americké new music těleso Rosin Coven, jeden pátek a jednu sobotu český punk N.V.Ú. Stále je v jednání německá Doors revivalová skupina Backdoors.

V cestovním plánu chybí v tomto létě Rakovník, zato jsou tam dvakrát Roztoky u Křivoklátu. Živá nahrávka z druhého vydání Třikrát denně akt je z velké části natočená právě tam. Nechybí tam Plasy (4x), jsou tam samé velké, dobře zavedené štace, kde když dojde pivo, vědí, kam pro další. Kde bude Brutus poprvé, to je Výrava, Vrchotovy Janovice, po dlouhé době Třtěnice a ještě delší době Mochtín.

Zájezd na Moravu do Sehradic na okrese Zlín minulý týden proběhl dle očekávání. Kvůli navození valašsko moravské atmosféry byla už v nonstopu v Lékařáku na Pavlovově náměstí v Praze zakoupena láhev slivovice. Protože podlehla rychlé zkáze, musel se nákup opakovat ještě třikrát u různých pump.

Brutus hrál dvě hodiny, protože si Michal myslel, že se pak skončí podle plánu v jednu, aby se dostal včas a nezničen na neděli na kšeft do divadla. Skupina Sára hrála výborně klasické popmetalové kusy a protáhla zábavu do půl třetí. Někteří naši intoxikanti při tom poskytli mládeži odstrašující příklad. Vladěna strávil dvě hodiny v komatu v předsíňce pánského záchodu. Když se mě někdo ptal, jestli nás to baví, odpověděl jsem, že dělat ostudu není nuda. Myslím, že už nás tam nepozvou. Určitě si vzpomenou na Baťovu maximu, že člověk je povinen být zdravý, čistý a bohatý.

Tady je Vladěnova odpověď na mou otázku jak je po sobotě?:
"Čau, byl to běs, měl jsem jí eště v sedum večer............Když jsme jeli zpátky do Rakáče přes Městečko, tak jsme ještě stavěli u nás na kalvádos. To už začali odpadat i poslední vytrvalci, držel jenom Prcínek, páč řídil, a Pavlík, na ostatní šly silné mdloby. Mum začínal vysloveně tuhnout i se skleničkou v ruce. Nuž, podařená taškařice........"

Z dopisu fanynky:
Subject: Pozdravek
Date: Tue, 28 Mar 2000 7:27:06 +0100


Ahoj Sášo!

V sobotu (tj. 25. března) jsem byla na vaší
zábavce v Kardašově Řečici a Tvůj sugestivní
přednes básní mě donutil "obětovat" část své
pracovní doby na to , abych si vyhledala Tvoje
básně na stránce Brutusu! Jsou naprosto ...
úžasné, i když jim chybí ten ... přednes.

Doufám, že budete brzy hrát někde tady blízko,
abysme zas mohli brzy "jít spolu do nebe".
Pozdravuj, prosím, ostatní a zatím se měj krásně.


Věra
Milá Věro,
Básničky Brutus lze koupit i v papírové podobě za 10Kč u suvenýrového stánku. Je to staromódnější než www, ale zato s tebou budou i na těch nejnepřístupnějších místech, kam zatím internetová komunikace nepronikla. K poezii na taneční zábavě patří ovšem i akumulovat 2x nebo 3x 10Kč a koupit si panáka.

Z dopisu fanynky:
čau Sášo!
Ráda bych jenom věděla proč hrajete tak často v
Holýšově.

PS.: Nemůžete hrát častěji v Plzni ????
Prosím(e)!!!!!!

 Za plzeňský brutusáky    
 Zuzana(Žužu)

V Plzni ve Svornosti je dobrý zvuk, hraje se tam dobře, ale šíleně tam táhne na záda. Hrát tam jednou za měsíc, to by nás zabilo. A to se důkladně impregnujeme, jinak by se to nedalo vydržet vůbec. V Holýšově je větší sál, zvuk tam není nic moc, ale zábavy tam mají ten správný říz a rozlet. Ostatně, Holýšov je přece taky Plzeň, nebo ne? Jak je vymezená Plzeň? Kam dojede tramvaj? Nebo kam dojede trolejbus? Nebo kam se dá od brány Škodovky nebo Pivovaru nebo Palírny dojít za půl dne pěšky? Plzeň začíná někde v Přešticích a končí někde v Rokycanech, na jihu začíná v Nepomuku a na severozápadě dosahuje do Plas. Dnešní městská aglomerace zahrnuje okrajové části i satelitní městečka, odkud např. studenti bez koleje denně dojíždějí do školy, to je asi tak reálná hranice města, ne ta čára, kterou úředníci namalovali na mapě. Na bigbít se z Plzně ovšem běžně jezdí i daleko dál, zkus to, jestli tě doma pustí.


Sáša Pleska

Předchozí: 03-2000
Následující: 05-2000

home
Návrat na domovskou stránku skupiny BRUTUS
[Cestovní plán] [Přehled vydaných desek] [Texty] [Básničky a říkanky] [Fotogalerie] [Aktuality] [Historie] [Návštěvní kniha] [Kontakty]