kronika Brutusu

home
Návrat na domovskou stránku skupiny BRUTUS
[Cestovní plán] [Přehled vydaných desek] [Texty] [Básničky a říkanky] [Fotogalerie] [Kronika] [Historie] [Návštěvní kniha] [Kontakty]

Domů
Cestovní plán
Přehled vydaných desek
Texty
Básničky a říkanky
Fotogalerie
Kronika - poslední díl
Historie skupiny
Návštěvní kniha
Kontakty
Kronika: 5-2000
Předchozí: 04-2000 03-2000
Následující: 06-2000

29.5.2000

Z plakátu zvoucího na evangelizační shromáždění shlíží Ježíš, člověk který změnil směr dějin, a my jsme se učili, že to byl Lenin. V poslední době nevím, jestli to nebyl ZHULENIN, nebo CHLASTALIN. Ten spisovatel-prasák, co byl listonoš, jak jsem psal minule, možná nebyl Henry Miller, ale Charles Bukowski, možná ještě nějaký jiný spisovatel, ale určitě prasák.

Ve středu v Lucerna Baru zaskakoval Petr Bradáč na basovou kytaru za Tomáše Lišku, který tři hodiny předtím maturoval v Kladně, a nevěděl, kdy přijde na řadu, tak si vyjednal záskok a do Prahy pak už nedorazil. Udělal to s vyznamenáním. Zvuk na podiu byl křišťálově průzračný.

V pátek jsme v Újezdě u Hořovic hráli na novém podiu, pořadatelé ho pod strání postavili z betonu, oceli a dřeva bez plánů, které by bránily dodělávkám podle potřeby. Snad ještě zastřešit celý parket? Na místě starého lomu se tam zábavy pořádají už od padesátých let, začínala tam údajně před dvaceti pěti lety skupina Katapult. Brutus tam byl poprvé v roce 1981. Franta Matějovský tam tehdy vymyslel text na Sexuální šrot, pod dojmem hukotu velkého petrolejového vařiče, na němž jsme vařili grog z čistého lihu a rumové tresti. Celý areál připomíná lesopark, který lze v poslední třetině taneční zábavy charakterizovat lacinou básničkou:

Pojď se mnou do lesoparku
Věnuju ti spoustu dárků
Dáš mi taky dárek
Ohřeješ mi párek


Petr Bradáč opět zaskakoval za Tomáše, který slavil na pomaturitním večírku, rozlučovacím a zároveň blíže seznamovacím, jak už to tak na pomaturitních večírcích chodívá.

Vrcholem večera byla skupina Vibrators, která se tu zastavila na cestě z Hamburku, Vídně, Lince a Hradce Králové do Plasů, Bielefeldu, Hannoveru a Kodaně. Hrajou čistý britský rock and roll, který se obvykle zahrnuje při škatulkování pod punk rock. Společně se Sex Pistols a Clash představovali v sedmdesátých letech špičkou punkrockového ledovce, který proniknul až do komerčních hitparád. Jejich písnička Automatic Lover mě v roce 78 utvrdila v nasměrování na punk a rock and roll, přestože všichni kolem vyznávali Pink Floyd, Genesis a podobné symfonie. Vibrators, na rozdíl od mnoha jiných skupin z té doby, se nerozpadli, možná proto, že tehdy už jako třicátníci neměli o rock and rollu žádné klamné představy a nevkládali do něj neopodstatněné naděje na rychlé zbohatnutí. Po pár taktech Vibrátorů divoce tančili pankáči, kteří tam přišli kvůli nim, s krásnými gymnasistkami, které o nich v životě neslyšely. Velmi početný dav, který tuto akci navštívil, byl jistě náležitě uspokojen.

Paní majitelka penzionu z Rakovníka, kde The Vibrators spali, s hrůzou ráno hlásila, že si ani nezuli kanady, a jeden (Martin, který pomáhal s anglickou verzí textů z druhého vydání Třikrát denně akt), zůstal ležet na koberci na chodbě s přivedenou obdivovatelkou. Klamné představy o rock and rollu, které si paní majitelka nepochybně vytvořila při předchozím ubytování nadmíru slušných členů skupiny Brutus, tak nejspíš vzaly za své.

Na akci v Plasích se dostavil velmi hojný dav rock and rollových fanoušků, obyčejných opilců i kombinace obojího. Nechyběla G-cisterna, přes chladné počasí odjížděla vyprázdněna. Přišel se podívat a zahrát na basovou kytaru Milan Křížanovský, který bezmála dvacet let shlížel na dění Brutus z pódia. Neměl trsátko, Tomáš hraje prstovku, tak jsem jedno vylovil z kapsy kožené bundy a podal mu ho se slovy: "Múza přeje připraveným", dost se divil, protože nebývá zvykem, že klávesisté mají v kapse tvrdá trsátka pro basovou kytaru. Dneska ráno jsem v té kapse našel vizitku na pražské CityTaxi tel. 33103310 a v promaštěném pergamenu zabalený zbytek salámu Vysočina, který jsem zakoupil minulý týden v bufetu vedle hotelu v Chrastu u Chrudimě, ještě v ranním transu vnořil do kapsy a okamžitě na něj zapomněl. Od Haniny, co chodí s chotěm skoro na všecky taneční zábavy Brutus, jsem v Plasích dostal darem vlastnoručně vyrobený barevně vyzdobený hrníček ze zvonivě vypálené hlíny.

Během vystoupení Brutusu se na nebi vyklenula dvojitá duha od obzoru k obzoru, přímo proti podiu. Na opravdový rock and roll je třeba to mít tam nahoře domluvené, a tentokráte to určitě bylo domluvené na sto pro! Vibrators ukázali, že jsou patrně nejlepší britskou skupinou punkem ovlivněného rock and rollu. Prostě MASO.

Fanánek, rakovnický notorik, při duze vyjádřil obdiv u Žluťáka ve stánku: "Ten ohňostroj se vám podařil", Žluťák na to, že ohňostroj teprve bude, tohle, že je přírodní úkaz. Po skutečném a grandiózním ohňostroji od firmy Soptík přišel Fanánek znovu, že teda jsme frajeři: "Za stovku Vibrators, ohňostroj a ještě duha"! Proti čistému umění je rock and roll určitě komerce, ale určitě ne čistá komerce, ba ani ne špinavá.

Dnes večer jsem byl v kině Lucerna na biáku Buena Vista Ry Coodera o kubánských muzikantech, lístek stál Kč 105, pak jsem si koupil v MacDonaldu hamburger s brambůrkama a CocaColou za Kč 99, zpáteční lístek z Kralup do Prahy stál 44 Kč. Možná, že někdo zavzdychá nad cenami za komunismu - tak na Kubě ten komunismus pořád ještě mají. A ten film je silnější protikomunistický argument než všechny naše spojenecké rakety a radary. Hlavním motivem textů songů z toho filmu je oheň.

Oheň

23.5.2000

Od: 	"Petr Schwarz" 
Komu:	Saša Pleska 
Datum: 	22.5.2000 7:52

Ahoj Sašo! Nu já myslim že v Dolní Bělé snad ani
cisterna s vitamínem G nigdy nebyla. Nebo snad
jednou, ale už je to několik sezón zpátky. Nicméně
stánkoví prodejci navzdory holomrazu vytočili 25
padesátilitrových plechovkáčů - což je o tři víc
než v roce 99. Kolik padlo litrů grogu bohužel
nevim, protože ty lidi eště dneska nemluví. Ahoj
Švéd, Horní&Dolní

Do Bítovan ve Východních Čechách jsme dorazili včas, nepršelo, průběh byl normální, publikum početnější než loni. Parket sdílí sociální vybavení s hřištěm. Pánský WC byl mimo provoz a zamčený, v mušlích pisoáru bobtnaly v naftalínu vajgly zřetelně ještě od minulého zápasu. Na dámském, kde tekla voda, jsem doplnil chybějící mýdlo, po zábavě bylo netknuté, možná si tam všichni přinesli svoje vlastní. Domácí a velmi oblíbená kapela je tam Mogul, nikdy jsem je neslyšel, podle názvu to asi nebude nic řídkého, mají hezké a vždy aktuální webové stránky.

Sobota byla hlavně o přesunu na Západ. Vypočetli jsme, že ráno musíme vyjet už v deset, někteří bohužel v hotelu zaspali, vyjeli jsme o hodinu později, do Neznašov jsme dorazili dvacet pět minut před pátou odpoledne, začátek se posunul na kousek po půl šesté. Popsat, jak vypadá taková taneční zábava na Šumavě, to nejde, to se prostě musí vidět. Už se těšíme na další. WC tam měli zpočátku v trochu lepším stavu ... Na zpáteční cestě jsme v Plzni pozdravili Emču ze skupiny Požár mlýna, který mísí a nalévá škodlivé nápoje v klubu Céčko, kozel zahradníkem.

Ve středu se chystáme na Lucerna Bar a pak bude pátek a sobota se skupinou Vibrators, punkovou legendou z Londýna, v Újezdě u Hořovic a Plasích. Vibrators budou předtím ještě ve čtvrtek v Hradci Králové, ale my půjdeme do Prahy do Roxy na jiný britský punk ze 70-tých let, 999, to je číslo policie v Londýně, tak to říkal Marek Wiernik, discjockey z Polského radia III, odkud jsem si tenkrát natočil jejich album, ještě ho mám na cívce schované, i když už se dá snad koupit v reedici na CD.

19.5.2000

Už třetí den prší, ale Brutus tento víkend bude na zastřešených letních parketech v Bítovanech a Neznašovech. Od posledního zápisu do této kroniky jsme stihli Majáles brněnských děcek, Michal přijel do Brna s kamarádem, kterému se říká Volume, na velkém dunícím motocyklu. Trochu jsme se obveselili, mě pak brutobusem odvezli do hotelu Global, protože jsem tam byl na služebce kvůli továrně na umělou hmotu, ti dva s motorkou ulehli po padesáti metrech jízdy do trávy v parku (motorku postavili), byla docela teplá noc, asi tak 8 stupňů, vzbudila je až v devět ráno policie, aby uvolnili místo pro zahradnické práce, kolem nich už byl všechen trávník koldokola posekaný.

V Dolní Bělé chyběla G-cisterna, ale vlastně nechyběla, protože - ledový muž Pankrác - přinesl čtyřstupňovou zimu. Altánek, ve kterém je kapela, čerstvě natřeli, bohužel sklo v oknech, po každoročním úbytku, již žádné. Světla pustit nejdou, za první žádná nemáme, za druhé v zásuvkách 160 - a po kombinovaném přehazovaní všech třech fází až 180 Voltů. Měli bychom koupit malou elektrárnu pro hraní na takových místech. Místo autobusu bychom měli ekologický trolejbus, dieselagregát na kolečkách by byl jako vlek, během jízdy by dělal elektriku pro jízdu a v Dolní Bělé by dělal elektriku pro bigbít.

V Lounech se ukázalo, že to horší mělo teprve přijít, kapela zimu a zkreslený zvuk snadno přechlastá, někdy se zdá, že pro Brutus je to vhodná záminka, ale dva ze třech koncových zesilovačů nepřežily nízkonapěťový teror večer předtím. Jak se pak ukázalo, není jednoduché něco s podobným výkonem jen tak v rámci republiky koupit, a oprava nebo dovoz je na týdny. V Lounech jsme pozdravili písní Nečekaně naráz jaksi vyndal na nás průkaz z kapsy význačný policejní výkon, tentokrát otevření kanceláře FBI v Praze. Michal chyběl, tak jsme krásné dívky, které na něj přišly, museli místo něj zklamat sami.

V Suchdole v Praze, kde jsme byli v úterý, jsme se výborně pobavili, kvůli šílenému zvuku jsme hráli jen tři pomalé věci, bez přetahování během tří hodin jsme zvládli 52 songů včetně komentáře. Poprvé jsme v Suchdole hráli v roce 1981 jako Brutus, v roce 1983 jako Kyklop na jarním minifestiválku si pamatuju Garáž Ivo Pospíšila s tehdy novým zpěvákem Tony Ducháčkem a Visací Zámek, začínali vystoupení písničkou Mongoloid - jak v Mongolsku poznaj mongoloidní dítě. Tento týden začínají v Praze mongolské dny. V Lucerna Baru, kde my budeme ve středu, je následující pondělí velký mongolský večer.

Ivo má dnes svátek, tak blahopřejeme. Včera měl v radiu F1 interview Ivo Lukačovič, autor prvního českého webového directory Seznam. Tak jsem se podíval, o čem se vlastně mluví, když od něj 30 procent koupil strategický zahraniční investor: Altavista na dotaz domain:cz vrací něco kolem 2 400 000 webových míst!

Možná s náma bude v prvním týdnu srpna americká skupina Baby Snufkin, která si sem zaskočí u příležitosti Sziget festivalu v Budapešti. Kdo má link na tento festival, ať dá vědět.

Dost lidí si stěžuje, že nedostali poslední papírový cestovní plán skupiny Brutus. Budeme sice každoročně rušit 10 let staré adresy, ale až v září. Pokud někdo něco nedostal, není to tím, že jsme nic neposlali, ale nejspíš tím, že to pošta zašmodrchala. Doručování donedávna bylo umění nebo kouzlo, nebo pohádka Karla Čapka, v dnešní postmoderní době je všechno jinak. Možná je to tím, že se stále zmenšuje počet dodacích pošt, a listonoši nové adresy nestíhají. I slavný americký spisovatel-prasák Henry Miller byl listonoš.

8.5.2000

V Sasku se nepíšou dvě ss. Na hranicích na německé straně Cínovce nicméně budujou rozsáhlou celnici. Taková by mohla být na Slovensku někde v Čiernej pri Čope. Ta na Cínovci bude za dva roky k ničemu, ale oni o tom asi vědí svoje. Tentokráte se strážci státu podívali na dva, tři pasy a jeli jsme, asi je odradil pivní smrad a spousta prázdných lahví. Při zpáteční cestě nás jen odmávli, stejně by půlku lidí nevzbudili. Při minulém průjezdu do Německa celníky zaujala moje plechová krabička s černým holandským tabákem. Měl jsem v ní i 10cm papírky a tak chtěli pak vidět všechny kapsy a kapsičky na tašce, o kterých jsem do té doby ani netušil, že tam jsou, i do tenisek se podívali. Možná se ta celnice staví kvůli prohlížení plechových krabiček.

Festival v Oschatz byl letos trochu komornější, protože pořadatelům kus bývalého prostranství ukrojila chystaná stavba nějaké továrny. Pár stovek lidí v nevelké ohradě proto vypadalo jako hustý dav. V publiku bylo slyšet i češtinu. Hvězdou sobotního večera byla německá skupina Cäsar. Tato všestranně instrumentálně i vokálně vybavená skupina hraje všechny styly od středověké balady po punk. Je škoda, že německá scéna je v Čechách tak málo známá. Další hvězdou uzavírající na hlavním pódiu jsme byli my, to vytáhlo dřímající publikum ze stanů a karavanů, a tančilo se do dvou do rána. Zvučel Glatze z Tanny, čistě jako jarní studánka. Ve stanu na vedlejším pódiu nakonec na dobrou noc vystoupila místní skupina Benkers, hrající straight rock and roll ve stylu Eddie and the Hot Rods. To se nám tak líbilo, že je chceme pozvat k hostování. Přijel se podívat majitel klubu Kuhstall Tanna Matthias Schleich, dal nám program na letní festival 25.-27.8.2000, kromě nás tam bude východoněmecký bluesový král Jürgen Kerth z Erfurtu, PlatVorm - Zeppelíni z Cottbusu, Feedback - bluesmani z Duryňska, Luckauer Blasmusikanten, a další. Podrobnosti se mají objevit co nejdřív na webu.

V neděli večer vystoupil Michal Cerman se Second Bandem na zahradě v rakovnické restauraci Na rychtě, odkud obvykle vyráží Brutus na zájezdy. Zvučel Kouťák na třetinu PA, bylo to slyšet zcela zřetelně v okruhu 500 m, městská policie byla poštvána už 10 minut po začátku, leč odešla s nepořízenou, zábava v restauraci byla řádně ohlášená. Rakovničtí spořádaní měšťané si určitě najdou způsob jak zařídit, aby se nejmíň do další revoluce nic podobného nekonalo.

Ve středu je Brutus na majáles v Brně, první letošní vystoupení venku už bylo: minulý týden majáles v Praze na Jižáku. Letní šňůra tanečních zábav zahajuje jako obvykle v pátek na kopci v Dolní Bělé. Letos se začíná už v osm a končí o půlnoci, tak bude málo času na přestávku, která možná ani nebude, a na G-cisternu, která snad, jako obvykle, bude využitá na celou kapacitu. Plzeňáci, ti se umějí o sebe postarat.

5.5.2000

Kdo to abúzuje, tak ten vidí všechno ostře, jako my. No, to je nejnebezpečnější droga - mrkev - rozšiřuje ji Vendelínský KAROTEL. Druhá nejnebezpečnější rostlina je okurka. Rozšiřuje ji Znojmo a kdo se předávkuje, je kompletně KYSELEY. Nejstarší komunikační síť, která spojuje lidstvo i zvířectvo, je kanalizace. Je asi tak o dva tisíce let starší než tenhleten Internet. Vymysleli to Římani, Amíci starověku. Tak se mějte krásně, v sobotu večer je Brutus v Sasku (HerrGott, nepíšou se tam náhodou dvě ss?), v první půlce minulýho století (dvacátýho) to bylo něco jako dnes je Kalifornie, nejslunečnější část zeměkoule.


Sáša Pleska
Předchozí: 04-2000 03-2000
Následující: 06-2000
home
Návrat na domovskou stránku skupiny BRUTUS
[Cestovní plán] [Přehled vydaných desek] [Texty] [Básničky a říkanky] [Fotogalerie] [Aktuality] [Historie] [Návštěvní kniha] [Kontakty]