kronika Brutusu

home
Návrat na domovskou stránku skupiny BRUTUS
[Cestovní plán] [Přehled vydaných desek] [Texty] [Básničky a říkanky] [Fotogalerie] [Kronika] [Historie] [Návštěvní kniha] [Kontakty]



Praha - Střelák 30.6.2000

pá 30.6.2000
Slovanský ostrov, Smetanovo nábřeží (u Národního divadla), začátek v 19:00 (do cca 19:30)
KRASOPLAVCI - Vystoupení mužské skupiny synchronizovaného plavání

pá 30. 6. 2000
Střelecký ostrov, začátek v 18:00
ZA VYSVĚDČENÍ NÁŘEZ - OSTROV 00 - Aktovku nechte doma
-Brutus (18:00 - 19:00)
-Cvrkotband (19:30 - 20:30)
-Vltava (21:00 - 22:30)
-film Pějme píseň dohola (22:30 - 24:00)
vstup: 50,- Kč na místě
Praha město kultůry 2000

Domů
Cestovní plán
Přehled vydaných desek
Texty
Básničky a říkanky
Fotogalerie
Kronika - poslední díl
Historie skupiny
Návštěvní kniha
Kontakty
Kronika: 06-2000
Předchozí: 05-2000 04-2000 03-2000
Následující: 09-08-07-2000

25. 6. 2000

V Mochtíně typická pošumavská atmosféra, dav velmi početný. V pětaosmdesátém v minulém století jsme tam hráli na zemi pod střechou stromů, teď tam mají pro kapelu betonovou boudu, sice nehrozí zmoknutí, ale zvuk děsný, tak pro metálisty, kteří mají všechno pečlivě nastudováno předem, a nic už nepřizpůsobujou. Při balení na konci přichází jedna fanynka si postěžovat, že už to není jako před patnácti lety. Nu, nikdy nevstoupíš do téže řeky (Herakleitos), nicméně, na druhém vydání "Třikrát denně akt" je i ukázka, jaké to bylo před dvaceti lety. Kralovická pivní slavnost je pravidelně dělostřeleckou přípravou na Plasy. Mezi chmelem kořeněnými šumivými nápoji ze zkvašeného ječmene je mým favoritem Krušovická dvanáctka, tu tam bohužel Krušovičtí nevzali, a Budvar, u kteréhožto stánku jsem nakonec po naší produkci setrval. Před námi hráli rakovničtí Rychtáři, po nás ještě dvě kapely, ale nikde, ani v backstage průjezdě jsem neviděl program, tak nemůžu napsat jejich názvy. V Plasích jsme začali s opožděním, měli jsme objednanou duhu, trochu pršelo, ale nakonec se duha nekonala. Připravený repertoár jsme zvládli v nastaveném čase, jenom "Jediný ze všech mas" jsme vynechali, protože jsme nechtěli řvaním "Maso Maso Maso Maso" (3 kW na každé straně do dost účinných Zecků) rozdráždit spořádané občany, když už starosta přetáhnutí přes desátou hodinu vpodstatě uprostřed města toleroval. V úterý Kladno, ve čtvrtek Plzeň, v pátek Praha a Vrchotovy Janovice, v sobotu Vinaře.

23.6.2000

21.6. nejdelší den roku, Lucerna Bar 31°C, venku 33°C, zvuk dunivý, ale to je jedno, mám svoji láhev mělnické Ludmily, a kdyby došla, na futrálu od piána je další. Vzduch jako obvykle nasycen vůní kadidel, rodidel i chodidel. Zdravíme speakera reklam v nejlepším rock and rollovém radiu Limonádový Joe Romana Říčaře, kromě toho klávesistu a zpěváka skupiny Second Band, Michal je v té skupině zpěvákem a kytaristou. Vymyslel jsem název pro kvákadla na kytaru Žába na prameni, ale než jsem ho stačil "prodat", zapomněl jsem, o čem mluvím. Inu, mlha na mozku, brainfog. Tady je rýmovačka:

Sedí žába na prameni
A to není pro ni fér
Drží totiž na rameni
Tlak čtyřicet atmosfér

Dnes večer Mochtín, tam jsme byli naposled před 15 lety, zítra pivní den Kralovice a večer Plasy. V úterý Kladno, a to u Konvalinků v Rozdělově, letní parket v Kladně, kde by byli ochotni nebo alespoň svolni k uspořádání vysvědčeňového Brutusu se nenašel. Tak tedy antiakustická Konev, kdyby pršelo, tak nezmoknem, pro ukojení nejnutkavějších pudů a popudů milého poblika tam mají přilehlou dvorko-zahrádku.

18.6.2000

Ve Třtěnicích v šatně na zdi předrevoluční samolepka KYKLOP, Michal pamatuje, jak jsem přikládal po zábavě kelímky voskáče do spalovacího koše. Každý je tak trochu pyromanem a já se za to nestydím, já se k tomu směle hlásím. Dnes jsou kelímky z houževnatého polystyrenu, pálit je v improvizovaném zařízení by znamenalo lokální ekologické neštěstí. I když zavřu oči na pódiu, nikdy to nebude stejné, jsem tu s jinou kapelou a dole na parketu je jiné publikum, i když jsou to v podstatě pořád titíž lidé.

Na samolepku KYKLOP jsem v roce 1984 připravoval filmy zvětšovákem doma v koupelně, ale objednávku jsem nevyřizoval, s tím člověkem, co to tisknul v domácí dílně, jsem se poprvé potkal až mnohem později. Po revoluci si otevřel sítotiskový podnik. Pak se mu nechtělo starat se o zaměstnance a platit daně, tak šel jezdit s taxíkem a náhodou na to přišla řeč, když mě jednou vezl z Lucerna Baru v Praze do Kralup nad Vltavou.

17.6.2000

Výrava, letní parket parametrů letiště pro lehce podzvukové tryskáče, Albatrosy z Aerovky. Uprostřed obce, hraje se každý týden, všechny kapely, celý český bigbít, podle toho, jak to vyjde, třeba do pěti do rána. Všechno kryté obloukem nataženými igelity. Za víc než třicet let bigbítu jsem tohle viděl úplně poprvé - pořadatel vylezl na podium a slavnostním hlasem zahájil večer! Už jsme skoro v půlce roku 2000. Punkáči se zkratkovým názvem N.V.Ú. vysunuli pár svých věcí a pár klasických po naší hodině, rychle jsme se podnapili, zvuk byl podle nás, udělali jsme si radost. Pak jsme byli zas my, ale už skoro nevím, s židle jsem nespadnul, to bych si pamatoval. Spali, nebo měli jsme spát asi pět kiláků odtud. Sedíme v malém penzionku a hospodě u paní Aleny. Paní Alena má tři krásně dcery, ségru, manžela a na stěně podniku fotografie z dob, kdy pracovala jako striptérka v New Yorku, aby vydělala na ten svůj podnik. Libřice ve východních Čechách. S místňákem Josefem jsme se byli podívat na fotbalovém hřišti. Posekaná tráva, lavičky, šatny pro A i B. Myslím, že jestli někdo pochybuje o vstupu do Evropy, tak Libřice v ní dávno jsou, a jestli o tom Evropa neví, tak je to její chyba. Minulý týden vyhráli ve fotbale skupinu, postoupili do třetí třídy - český reprezentační tým dnes večer v Nizozemsku prohrál ME s Francouzi, ale o tom Josef nemluví. Staré Bělidlo je sotva dvacet kiláků tady odsuď. Kamenná babička na soklu, mohli bysme něco udělat pro upevnění pocitu národní hrdosti. Apeluju, agituju (agitace = pozvedání ode dna), pro návštěvu babiččina údolí, vím, že je to marné, vyhraje absolutní dno a prase na rožni tady na dvoře, ale já stejně miluju kněžnu Zaháňskou, je přece rok 2000!

13. 6. 2000

Žlutej mi poslal fotku Rosin Coven z Kramolína z předminulýho týdne, tak ji umisťuju. Vzpomněl jsem si, jak Kouťák, aby Američani viděli, že v Evropě se ještě normálně haraší, tak řekl holkám, když vycházely z hotelu, že jsou krásný baby a o deset kilometrů dál u pumpy každý z nich koupil kytku.

V pátek jsme u Hradce Králové na vyhlášeném letním parketu Výrava. Ještě jsme tam nebyli, tak jsem zvědavý, jak to vypadá. Vystoupí taky česká punková kapela N.V.Ú. V sobotu jsme ve Třtěnicích, tam jsme byli naposled někdy před deseti lety, je to dobře vybavený zastřešený letní parket.

11.6.2000

Na sračky je mocnina! Podobně jako na druhou, je i na sračky mocnina. Je to zvláštní druh čísla, který má vlastnosti jako nekonečno nebo nula: když se sečtou dvě nekonečna, vznikne zas jen nekonečno, když se vynásobí dvě nuly, vznikne zas jen nula. Když se něco umocní na sračky, vznikne zas jen na sračky. Naskýtá se otázka, co vznikne umocněním nekonečna na sračky, zda nekonečno, nebo na sračky. Odpověď je zde.

Minulý víkend jsme hráli sami bez další kapely, v Mostě a Roztokách. Na obou místech početný dav měl možnost nadechnout typickou atmosféru letní taneční zábavy. V Roztokách přišel svou Dlažební kostku zazpívat Pípa Skalický ze skupiny Plus Naši, kterou jsme překřtili na Plus Haši, podle jejich známé lehkodrogové orientace. Na konci zábavy ohněstrůjná firma Soptík vysoptila další z báječných ohňostrojů k oslavě báječného roku 2000.

Link v Neviditelném psovi
Anonymní říkanky, z nichž dvě jsou od skupiny Brutus, jsou v Neviditelném psu. V neděli večer, šel jsem do práce do továrny na umělou hmotu pevně rozhodnut nepouštět počítač, užírač času. Nakonec jsem ho pustil, pevně rozhodnut nečíst žádné internetové noviny, užírače času. Pak jsem napsal do řádky Location: pes.eunet.cz, přiznám, že v neděli snad poprvé, ale jinak dost pravidelně, a ejhle link na Brutus kvůli básničkám. Samozřejmě jsem si s Ondřejem Neffem vyměnil emaily, a teď ještě píšu tento odstavec. Z toho vyplývá: užíračům času se nedá uniknout.

Před sedmi lety, v prvním ročníku střední školy, napsala Jitka Liprtová tuhle rýmovačku, a v sobotu ji přinesla na taneční zábavu:
Na zábavách Brutusu
Dáváme si do nosu
Hodně pijem, málo jíme,
Vůbec se tam nenudíme.
A když začne hudba hrát
Nemůžeme v klidu stát
V areálech koupaliští
Hraje hudba, všichni piští
Tancujeme na sále
Střízlivých je pomále
Voní trávy, teče pivo,
Všude je tak krásně živo
Těšíme se na setmění
Žádná divná věc to není
Milujem se do rána.
A když ráno vstáváme
Tak se honem díváme
Kdy zas bude Brutus hrát
Má ho totiž každej rád.

Nu, já nevím Jitko, ten čas všechno trochu pozlatí, jestli to tak vidíš i dnes, tak to máme u tebe dobrý.

Baby Snufkin, americká trojice hrající kalifornský rock s nádechem mexické hudby, dost známá po celých Spojených státech, se při svém evropském zájezdu zastaví v Lounech v pátek 4.8. a vystoupí jako host skupiny Brutus. Už se na ně těšíme.

6. 6. 2000

Poštovní zpráva :

Čau Sášo!!! 
Ještě teď ve mně doznívá váš koncert v Kramolíně.
Bylo to skvělý, hráli jste moc pěkně. Líbili se mi
i Rosin Coven, i když jsem je přímo v akci
neviděla (seděla jsem opodál). I moje sestra vám
chce poděkovat za krásně prožitý večer. Na
Anarchii jsem nepařila, ale slyšela jsem ji, byla
jsem totiž v lese (na houbách!). Děkuju, že jsi se
o mně zmínil v souvislosti s tou videokamerou v
mozku. Segra mi na to upozornila, že o tom mluvíš,
já jsem zrovna s někým kecala. Chtěla jsem za
tebou zajít na pokec, ale nějak mi to nevyšlo.
Příště. Domů jsem přišla v pět za svítání...
Doufám, že jste byli taky tak spokojení jako já a
těšim se napřesrok ZNOVA naviděnou!!! Zbytku
kapely vyřiď prosím dík za nezapomenutelný
zážitek!!! Díky. 
Měj se nádherně 

4. 6. 2000

Moje pudy, tvoje pudy
Setkaly se se vším všudy


Zase jsme porušili Baťovy zásady, /každý je povinen být bohatý, čistý a střízlivý/, ani jsme nemuseli do Zlína. Pásovou výrobu u nás zavedl pásovec z Pasova.

Celý minulý pátek a sobota mi splývá do jednoho hapeningu. Mladí pánové a dámy z Rosin Coven mají adresu v universitním městě Berkeley, Kalifornie. Kramolín a Staňkov byly výlučné štace v naší republice při jejich evropském zájezdu. Vyndali housle, violoncello, kontrabas, tahací harmoniku, kytaru a rozjeli fantastickou pohodářskou muziku, jejíž styl sami označujou jako eklektický, kombinovaný ze všeho možného. Hráli a zpívali věci ze svého CD Penumbra. Jsou na něm poetické texty, které nepřeložím ani se slovníkem Caha-Krámský. Trochu podobná skupina v Čechách je Deep Sweeden. U vstřícného a vnímavého západočeského publika měli jednoznačný úspěch. Byla to jejich první zkušenost z bigbítu v Čechách. Dík pohostinným pořadatelům, že to celé umožnili a podpořili. Dohodli jsme se na zopakování příští rok. Chtělo by to půjčit osvětlení, protože holky kromě zpěvu dělají taky dost parádní tanečky a jiné jevištní pohyby.

Rosin Coven
Rosin Coven, plná velikost (46 kB)

V pátek bude Brutus v Rudolicích, hned za nádražím v Mostě, na dvoře hospody, už jsme tam byli dvakrát, je to tam dost hezké. Je to ve vesnické zástavbě, budou stížnosti na rušení nočního klidu. Jednou jsem se ve vlaku na trati Ústí n.L.-Chomutov setkal s obdivovatelem krásy průmyslu a technických objektů, který znal zpaměti výšku všech důležitějších severočeských komínů. Třeba tam pojede zas. Možná časem vzniknou kluby ochrany průmyslu, podobné dnešním sdružením ochránců zvířat a přírody. Do takového klubu půjdu dělat aktivistu. Už se těším, jak se budeme řetězy připoutávat ke chladicím věžím, když jim bude hrozit zbourání. Už se těším do Mostu.

1. 6. 2000

Z emailu jedné fanynky:
 Čau Sášo!!, 
 díky za adresu na Rosin Coven, podívala jsem se
na tu stránku a už se těšim na zítřek. Doufam, že
i vy zahrajete moje oblíbený písničky, hlavně
Čerstvou krev anebo Anarchii atd. Snad vyjde
počasí a přijde dost lidí, ale toho se nebojim.
Měli byste u nás v Kramolíně hrát častěji, teda
pokud se vám tam to hraní líbí. No snad jo, my se
snažíme bejt dobrý posluchači a pařiči...Tak mi
napadlo, kdyby lidi měli v mozku videokameru a
všechno, co vidí by si natočili a pak si to
kdykoli pustili. To by bylo skvělý uchování
vzpomínek!!! Nemyslíš? ... ... a zejtra to pořádně
rozjeďte a nešetřete nás!!!

---Čau kočičko, děkuju za pozdrav, kdybyste tolik
nechlastali, nepotřebovali byste v mozku
videokameru. Jenže to by zas nebylo co natáčet. Je
dobře, že to s tou kamerou zatím nejde. Až to
půjde, bude videokamera určitě povinná a záznamy
se budou odevzdávat úřadům jako dneska daně. Kdo
něco nepřizná nebo zatají, půjde do lochu.

Měj se krásně
Sáša 
Link na tričku
Když jsme u tý kamery v hlavě, tak si vzpomínám, že v Plasích jsem podepisoval tričko s nápisem http://www.brutus.cz. Akorát nevím, jestli se taky podepsal náš webmaster, který stál dva metry vedle, ale on to asi neví taky.


Sáša Pleska
Předchozí: 05-2000 04-2000 03-2000
Následující: 09-08-07-2000
home
Návrat na domovskou stránku skupiny BRUTUS
[Cestovní plán] [Přehled vydaných desek] [Texty] [Básničky a říkanky] [Fotogalerie] [Aktuality] [Historie] [Návštěvní kniha] [Kontakty]