kronika Brutusu

home
Návrat na domovskou stránku skupiny BRUTUS
[Cestovní plán] [Přehled vydaných desek] [Texty] [Básničky a říkanky] [Fotogalerie] [Kronika] [Historie] [Návštěvní kniha] [Kontakty]

Domů
Cestovní plán
Přehled vydaných desek
Texty
Básničky a říkanky
Fotogalerie
Kronika - poslední díl
Historie skupiny
Návštěvní kniha
Kontakty
Kronika: 07-08-09-2000
Předchozí: 06-2000 05-2000 04-2000 03-2000
Následující: 10-2000

27.9.2000

Kdyby Stalin správně rozpoznal potenciál rock and rollu,
tak by ho zneužil a na celém světě by dnes vládnul komunismus.
Ale že Stalin potenciál rock and rollu podcenil,
vládne dnes na celém světě rock and roll.

18.9.2000

V sobotu jsem byl v Mělníku na vinobraní. Reggae skupina Švihadlo a Zelený list neměly chybu. Škoda, že hoši z Brutusu musí mít dovolenou, když je vinobraní v Mělníku. Sedím doma a poslouchám Radio Limonádový Joe, je v sobotu a v neděli nějaké měkčí než ve všední dny. 16190 rozpisů je oadresováno, ještě zbývá 8944, plus přepsat ze sešitu od suvenýrového stánku nějaké adresy do zahraničí, psaná abeceda není ve všech zemích úplně stejná, bude to veliké věštění.

10.9.2000

Utíká ten rok 2000, máme hotový cestovní plán na jeho poslední třetinu. Je v něm rekordní množství nových štací: Vrchoviny (NA), Bzová (BE), Dolní Kralovice (BN) - tam jsme měli být 1993, ale nebyli, Kovářov (PI), Studánka (TC). Spálené Poříčí (PJ), Líšťany (LN) a Vilice (TA). Vypadnul Holýšov, kde už nás nechtějí, protože tam prý chodilo moc lidí a na obec to byl velký nápor. Hráli jsme tam 28 nebo 29 krát, celá devadesátá, za komunismu samozřejmě ani jednou, tak teď už zas ne.

V poštovním zasílacím seznamu je 28000 záznamů. Letos poprvé vymažeme ty, kteří se zapsali před deseti lety a od té doby seznam nekontaktovali. Možná se zapsali znovu i někdy později, zpočátku, když adres bylo jen pár tisíc, jsme na to neměli v databázi pole, to jsme zavedli před třemi lety. Cestovní plány jsou teď v tiskárně, adresovat se budou příští týden.

V Újezdě u Hořovic s námi zpíval dřívější frontman Milan Štelcl. V roce 1981 jsme tam poprvé hráli Rockin all over the world, kterou proslavili Status Quo, tak jsme si to zopakovali. Motorkářský malíř Hervé Stettler, který maloval Brutus na motorce, nám dal vzorky svého kalendáře 2000. Výborně jsme se pobavili, trochu se protáhla přestávka, konec se protáhl o hodinu, končilo se ve dvě, dlouho se balilo a večeřelo, do Rakovníka jsme přijeli po sedmé. Čenda přišel pozdě do práce v šamotové továrně, kde měl být už v šest. Mum nemohl najít 108 let starý historický klíč od školy, kde jako školník bydlí. Tvrdil, že musí rychle domů, protože musí lisovat Brutus odznaky. Asi by měl lisovat odznak zdatnosti. Kouťákovi se podařilo ho přesvědčit, že se do školy dostane snadno bez klíče, a to sklepem přes uhlí. Akorát zapomněli oba, že je tam už dvacet let plynová kotelna. Mumento mori!

V Kačici se hrálo na fotbalovém hřišti, mají ho nadstandardně vybavené nejen šatnami. Běžně se tam nehraje, pořadatel je fanoušek Brutusu. Velmi milé prostředí, hostina, studené mísy, chlebíčky. Přišel se podívat Jarda Žák, autor prvního plakátu a mnoha dalších obrázků s figurkou Brutus z osmdesátých a začátku devadesátých let. Při šesté písničce vypadl proud, pak ještě jednou, přepojovalo se do jiné zásuvky trojfázovou prodlužovačkou neznámého původu, došlo k prohození nuláku s fází, při obvyklém zapojení do hvězdy přijde místo 240 Voltů 400. Vyhořel jeden ze tří 2x1000W výkonových zesilovačů a 9 voltový transformátorek, který napájí elektronické piáno Kurzweil. Zeptal jsem se přes mikrofon, jestli někdo něco takového nemá. Všichni se tomu smáli, ale po chvíli přišel jeden z návštěvníků s profesionálním montážním kufříkem, s letovačkou, vyndal malý transformátor, přiletoval síťovou šňůru a mohl jsem to dohrát. Ráno jsme vyložili autobus, jde na plánovitou generálku před pravidelnou technickou prohlídkou.

3.9.2000

Poprvé jsme ve Strážově hráli v roce 1983, v sále. Letos, stejně jako několik předešlých let, byla zábava na plácku u fotbalového hřiště za malebnou obcí. Jedno z nejhezčích míst, kde Brutus hrává. Hory, kopečky a krajinu, trávu zelenou, jakoby ji včera natřeli, to mají ve Švýcarsku taky, ale určitě se tam nechlastá tak dobře jako na zábavě ve Strážově. Ve druhé půlce vystoupila klatovská skupina The Shower, hrající bigbítovou klasiku. Přetahovalo se teprve asi půl hodiny, když rozjetou akci ukončila prudká přeháňka deště, bylo nutné rychle vypnout hlavní zesilovače. Spali jsme v ubytovně pro fotbalisty, mají skvěle vedené nástěnky, přejeme jim mnoho sportovních úspěchů.

Sestavil si horoskop
Nevyšel, tak ho rozkop

Žateckou dočesnou jsme moc neviděli, přes den jsme vymetali hospody v Klatovech a v Kralovicích. Pokoušeli jsme se telefonicky blahopřát Zbyňkovi Maulisovi, basovému kytaristovi skupiny The Teplo, k sňatku, ale nepovedlo se nám spojení. Nechť nikdo nerozpojí, co bůh spojil. Zábava v žateckém kulturním domě se dost vydařila, protáhla se do dvou hodin, polovina technické sekce nicméně končila s hlavou na stole. Pak se dlouho balilo a uklízelo, a zatímco jedna část souboru vedla diskusi o ničivých účincích chlastu na morálku a fysický stav, druhá část v baru společně s personálem objevila láhev psychotropního tmavého absintu, kterou se zpěvákem Požáru mlýna Emčou ze dvou třetin vyprázdnila. Několik zájemců o svezení do Rakovníka, včetně kmenových návštěvnic ze západních Čech, volilo nakonec rychlejší cestu vlakem; do 40 km vzdáleného Rakovníka přijel náš autobus po šesté.

28.8.2000

V Tanně byl pátý ročník dvoudenního dost silně obsazeného festivalu. Mathias je pořadatelský genius, ohražené travnaté pole, auta, stany, stánky se vším, co teče, velký dav. Přijeli jsme před jedenáctou večer, právě začínala skupina Hayden, pop-rock s dechy, zpěvné písně s melodií, velký úspěch. Pak jsme hráli my bez překladů textů, jen s Gutem Abend a Danke. Zvuk dělal Glatze z Lipska, křišťál. Všichni tančili, někteří přijeli v tričku Brutus. V této části Německa je vysoká nezaměstnanost, je tam spousta lidí, kteří ráno nemusí do práce. Co do rock and rollu, jediný rozdíl oproti Česku je ten, že tam mají jiné zásuvky na elektriku. Končili jsme v půl třetí, pak jsme se doobveselili. Na české celnici, kde jsme snídali, Kouťák vyměnil tričko za celnickou čepici. V autobusu visela na předním okně už vysušená překrásná samice, kterou jsme jako květinovou výzdobu upytlačili na poli technického konopí nedaleko Křivoklátu. Divil jsme se, že nás s tím pustili přes hranice. Pak mi Kouťák připomněl, že jsme tam kvůli evropským normám byli jiným autobusem, ten náš stál v Rakovníku.

V Plasech na Velké Louce jsme byli už v půl třetí, pořadatelé se divili. Zvuk na podiu, na místě kde sedávám, byl nesnesitelný. Hostující punková skupina NVÚ sklidila bouřlivé ovace, publikum bylo velmi četné. Všechno zalévala G-cisterna, na závěr odpálila firma Soptík ohňostroj se spoustou vysokých raket, které na chvíli přesvítily stabilně zářící hvězdy. Část návštěvníků a návštěvnic odjela domů, někteří vlezli do stanů, někdo zůstal ležet jen tak na zemi. Závěr prázdnin roku 2000 se vším všudy.

21.8.2000

Do Zvoleněvsi to je z Kralup kousek, byl krásný den, teplota asi 33 °C, jel jsem tam na kole. Před cestou jsem se posilnil (nebo poslabil?) půllitříkem červeného z jižního Slovenska. Prý se to nebude smět už ani na kole. Nevím, jestli zákonná úprava bude pamatovat taky na koně a tažný dobytek a na jejich jezdce. Asi se bude muset zvlášť zkoumat obsah alkohoulu v koni a zvlášť v jezdci. Hned za městem, ještě před odbočkou na Olovnici (původně prý Volovice, což je pravděpodobné, protože nedaleko je Černý Vůl, Býkev a Svinařov) křižuje se silnice s dráhou šikmým přejezdem. Kdo jede rovně po silnici, tomu se přece nemůže nic stát! To ovšem na šikmém přejezdu neplatí. Když jsem letěl vzduchem, tak mě ještě napadlo, že každý správný rocker se zabije na motorce, akorát já na kole. Sebral jsem kolo z přejezdu a vzápětí projela lokálka od Velvar. Hřiště ve Zvoleněvsi lemují vysoké stromy, pamatuju, jak jsme se tam jednou propadli dřevěným podiem. Teď mají pěkné betonové. Je to vprostřed obce, zábava se nemůže přetahovat podle potřeby. Mohla by začínat v osm, ale to by vzdálenější návštěvníci nestačili v pátek dojet.

U Máchova jezera jsme letos byli podruhé. Poprvé jsme hráli na molu směrem od jezera, vlastně rybníka. Mol, to je mnohavýznamové slovo, znamená taky knihožravý hmyz, látkové množství, hudební stupnici, stav po úplném poslabení. Abychom to moc nezkomolili, tančilo se v písku pláže a nic se nezdemolovalo. Přestávku v neplánované chvíli si vynutil začínající déšť. Nakonec nepršelo. Pláž byla pokrytá odpočívajícími i zcela znavenými návštěvníky a návštěvnicemi. Někteří nenechali nic náhodě a dovalili vlastní sud s pivem. Velmi jsme se pobavili, končilo se o půlnoci, do Kralup dorazil autobus v pět ráno.

13.8.2000

Hospoda Na statku v Poli mezi Horažďovicemi a Blatnou je podnik Václava Běhavého ze skupiny Odyssea. Ze zříceniny vybudoval komplexní kulturní stánek: má tam normální hospodou, ubytování, velký dvůr, sál a stodolu. Kromě Odyssey tam každé léto vystupuje řada kapel. My jsme tam ve stodole byli už po několikáté, v sále byla zároveň skupina Enciána. Kromě obvyklého repertoáru jsme si dali Kotzenbecken über alles na známou notu od Haydna a Život je jen náhoda od Voskovce a Wericha. Kotzenbecken (blítko - nevím jak je správný český ekvivalent) je porculánový instalační prvek, který jsem viděl v Německu, dělá se v čelním i rohovém provedení, má zpravidla přípoj na kanalizaci světlosti Js100, aby se neucpal sifon. Patří k tomu dvě držadla pevně zabetonovaná do zdi, aby se při použití/výkonu nevytrhla. Když jsem to kdysi dávno obdivoval, můj německý přítel mi vysvětlil, že na tom není nic obdivuhodného, že "Kotzenbecken ist die Strafe". V Poli to ještě nemají, přestože vybavení je lepší standard. V hospodě na zdi visí nástěnná mapa Rakousko-Uherského mocnářství, byla to velká říše. Ani nevím, jestli Pole bylo pohraničí nebo vnitrozemí, nebo jak se tomu říkalo.

Tradiční minipřehlídka západočeských bigbítů byla tentokrát z Horažďovic přesunuta do Losiné u Plzně na betonový plácek přilehlý k hřišti. Brutus hraje na festivalech málo, místo hodinového festivalového vystoupení raději děláme celovečerní taneční zábavu. Doufám, že jsme dramaturga potěšili, byli jsme tam od půl čtvrté odpoledne do pěti. Po nás byli Staří psi, slyšeli jsme jednu písničku a pospíchali do Pocínovic na Chodské slavnosti.

Myslím, že Chodské slavnosti v Pocinovicích jsou jiné Chodské slavnosti než v Domažlicích. Už Jirásek varoval před národní nejednotou a tady jakoby najednou byli dvojí Chodové. Teplo a úplněk přilákaly na místní fotbalové hřiště velmi četné publikum, mnoho lidí tančilo celý večer, mnozí jej zmoženě proleželi na dekách nebo jen tak v trávě. Stačí dostatečně často chodit k panákovému okénku a výsledek se určitě dostaví.

7.8.2000

Teď sedím doma, je pondělí, půl třetí ráno, a z Radia Limonádový Joe poslouchám jejich jingly, známé efemky, které cyklicky vysílají v půlminutových intervalech místo programu.

V Příčovech udělali na Brutus náležitou reklamu, a na hřišti, kde zábavy probíhají, byla dedikovaná výzdoba. Brutus klub Příčovy nezahálí. Dostavilo se četné publikum z blízkého a - jak se ukázalo ze zápisů v zasílacím seznamu - i vzdálenějšího okolí a atakovalo občerstvovací stánky jako někde v Plzni. Páni pořadatelé souhlasili s tím, že vystoupí ještě jedna kapela, zdůrazňovali ale, že nesmíme naše vystoupení zkrátit. Až to té míry tam pociťujou spoluzodpovědnost za program, který publiku zprostředkují. Jinde by trvali na tom, že se obě kapely musí vejít do plánovaného limitu. Ten byl nakonec překročen o hodinu a čtvrt. Pořadatelům ještě jednou díky.

Skupina Brutus se ukázala z té lepší stránky, technická sekce byla téměř střízlivá, počasí příznivé. Chce někdo víc? Baby Snufkin hned při první písničce si získali i většinu těch, kteří se domnívali, že je to nějaká předkapela. Možná měli být na festivalu punku v Trutnově, ten se ale konal současně. Slíbili jsme si, že příští rok to zopakujeme, tak koordinace bude třeba dokonalejší. Hned po vystoupení, ve tři ráno, jeli zpátky do Budapešti, odkud měli z půjčovny auto a zpáteční letenku. Hotel odmítli, je to přece blízko, jenom pět set kilometrů! V hospodě, kde jsme večeřosnídali v půl páté ráno, se na mne u nálevního pultu potutelně usmál místní opilec: "Že jste nás ale lakovali, že byli z Ameriky, vždyť měli maďarský auto"...

V Lounech jsem se potkal s jednou fanynkou a groupie z půlky osmdesátých let. U panákového okénka, když jsme vybírali druh a značku, mi řekla, že jí po fernetu nechutná sperma. Otázka, jestli když fernet vypiju já nebo ona, byla tak jako tak bezpředmětná: měl už jsem fernetů asi šest.

Dostali jsme e-mail:
Subject: 
  S Brutusem na věčné časy
  Date: Fri, 4 Aug 2000 16:31:42 +0200
  From: "Potucek Jiri Ing." <Jiri_Potucek(zavináč)kb.cz>
  To:   "pleskaa(zavináč)brutusrock.cz" <pleskaa(zavináč)brutusrock.cz>

Ahoj Sašo,

zdravím celou skupinu Brutus. Minulou sobotu jsem
se po dvou letech zase dostal do Plas na Brutus.
Bylo to jako dycky, byl jsem z toho tak nadšenej,
že jsem se rozhod, hned jak příjdu do práce, v
pondělí Vás touhle mailovou formou pozdravit a
poděkovat. Jenže jak začal prc. proces, dostal
jsem se k tomu až v pátek. Na www stránkách
Brutusu jsem se dočet, že Tě  v 78 ovlivnili The
Vibrators. Mě zase moje první návštěva taneční
zábavy Brutusu (tehdy Kyklopu) v Klikařově, 2. 6.
1989. Bylo mi právě 18 let a od tý doby jsem
postupně přešel od metalu k rock and rollu. Slyšel
jsem tam jméno Garáž, tak jsem si koupil desku,
kde byl rozhovor s Ducháčkem, tam zas byla jména
L. Reed, Velvet Underground, v devedesátým Stouni
v Praze .... no a tuhle muziku poslouchám do dnes
+ třeba Psí vojáky apod. Ale všechno odstartoval
Brutus. Začátkem devadesátejch let jsme s klukama
měli soutěž Co nejvíc Brutusů do roka, myslím že v
r. 91 jsem vyhrál s počtem 21. Od toho 94, co jsem
začal chodit do práce, už je to slabší, neni čas
(tak 2 - 3 krát do roka). I když letos už byl
Újezd u Hořovic, ty Plasy a v březnu Lucerna bar.
Víc Brutusu v poblíž Rokycanska! Prej budete
konečně v prosinci v Radnicích, odkud téměř
pocházím. Pro nás místní to bude sláva, hlavně to
ustát. Koukám, že jsem se rozkecal. No chtěl jsem
se vlastně zeptat, proč už nehrajete takovou tu
sérii od Beatles (A Hard Day's Night a ještě asi
další dvě) nebo Stouny (Brown Sugar, Time is on my
Side), Doors (Light my Fire) nebo ty ploužáky
Tunel a Sexuální šrot. Možná, že to hrajete, ale
já tam zrovna nejsem ? Každopádně zdar Brutusu a
dalším generacím návštěvníků jeho tanečních zábav.

Jirka 

PS: Doporučil bych Brutus alespoň dvakrát ročně
všem, zejména těm manažerům, co je denně po Praze
potkávám! 
Milý Jirko,
Na Beatles, Doors a jiné slavné kapely se objevila spousta specializovaných revivalistů, kteří to dělají naplno a pořád. Revival je nepřesné označení, přiléhavější označení by bylo třeba simulation nebo virtual. Tu sérii od Beatles někdy hrajeme, jsou na to potřeba čisté vysoké hlasy, jako má Václav Košař. Light my Fire od Doors taky hrajeme, tak jednou, dvakrát do roka. Venku, když je zima, plaužáky omezujeme na nejnutnější minimum, abychom nenastydli.

Manažeři, kteří nechodí na Brutus, stejně tak jako prodavačky, učitelky, krmiči prasat, politici, průmysloví dělníci, kněží všech vyznání, kopáči kanálů a prostitutky, nevyhnutelně přivedou svět k záhubě.

Měj se krásně.

5.8.2000

Včera hráli s námi v Lounech Baby Snufkin ze San Francisco. Tři chlapíci, mají projeté celé Státy a většinu Evropy. Hrajou směs punku s latinoamerickou muzikou. Nesmírný maso. Nejnovější aktualita: Dneska, 5.8.2000, budou s námi v Příčovech. Mají s sebou několik CD, tři jsem si koupil, ale zatím neslyšel, protože jsem je nechal v brutobusu. Končilo se někdy kolem druhé, do Rakovníka jsme přijeli po páté ranní. Ve čtyři odpoledne vyrážíme k Sedlčanům do Příčov.

Michal jel na tři dny do Holandska, a ještě se nevrátil, telefonoval s Kouťákem, že úplně podlehnul tamním volně distribuovaným svodům a že není schopen zatím podniknout cokoli pro svůj návrat. Jsem zvědav, jestli přiveze nějaké suvenýry.

30.7.2000

Na páteční Roztoky u Křivoklátu se Žlutej s Michalem a oběma Prcínky připravovali už od čtvrtka přímo na místě v restauraci Pavla Škarýda - toho, co vydal první dvě desky skupiny Brutus. Malý Prcínek přivítal příjezd autobusu ve velmi nespolečenské náladě, stěhování se nezúčastnil, pokoušel se všechny pokousat a nakonec ke všeobecné úlevě usnul. Pak se nenadále probudil, vzpomněl si na svoje úkoly, rozpojil všechny kabely od aparatury a začal svědomitě balit. Ale to ještě svítilo slunce a produkce ani nezačala! Věkové rozpětí početného publika bylo tři generace. Přišel se podívat a zahrát zakládající člen Vlastík Beneš. Milan Zimmermann zazpíval a zahrál na harmoniku písničku svého jmenovce Knockin' on heaven's door. Zatruchlili jsme pro Bohumila Volrába, který podlehl mozkové mrtvici minulý týden. V sedmdesátých letech pořádal nezapomenutelné bigbítové zábavy v sálku na Šustně nedaleko Rakovníka, a mnoho let zvučil v místní skupině Meditace. Udělal toho pro bigbít docela dost, do nebe ho za to určitě nepozvou. Místo plánované půlnoci se končilo ve dvě ráno báječným ohňostrojem firmy Soptík. Z autobusu jsem v Rakovníku vystupoval po páté ráno.

Když jsem v sobotu přicházel na Rychtu, výjezdní stanoviště brutobusu, brutobus tam ještě nebyl - Kouťák se Žlutým a s Václavem ráno v Rakovníku přemluvili Prcínka, aby je odvezl zpátky do Roztok, kde setrvali až do odpoledne, kde je byl právě vyzvednout. V Plasech nechyběla G-cisterna. Četní návštěvníci z větší dálky si postavili malé stanové městečko. Mezi hosty byli pořadatel a zvukař z lipského rockového a bluesového okolí, chlíva Kuhstall Tanna, Mattias a Glatze. Místo plánovaných deseti se končilo v jedenáct, za což patří dík pořadatelům. Od odpůrců bigbítu to zase schytají. Noční slyšitelnost v údolí Střely je deset až dvacet kilometrů. Letos si dáme Plasy ještě jednou, společně se skupinou NVÚ, na rozloučení s prázdninami 26. srpna.

Tento pátek, 4. srpna bude v Lounech hostovat Kalifornská skupina Baby Snufkin.

23.7.2000

V Převýšově se výborně hraje, zábava byla hojně navštívená nejen místními, ale i velmi přespolními příznivci bigbítu. Vzpomněl jsem si na non-stop motorest v Kersku, kde jsme stejně jako ostatní kapely, ještě když se na Chlumec jezdilo po staré silnici, k ránu snídali nebo se jinak doobčerstvovali. V řetězu asociací - Kersko - Hrabal - film Postřižiny - jsem na zábavě vyzval hasiče, když vylezou na komín, že zpátky musejí z cvičných důvodů vnitřkem. Řetěz asociací pokračoval dalším článkem: v šest ráno Čenda s Václavem a Kouťákem vylezli na komín v Chlumci v Grandu, a když Kouťák zjistil, že dovnitř neproleze, hodil tam aspoň ponožky.

Do Radimi se přišel podívat a zahrát náš bývalý saxofonista Petr Průcha. Taky se byl podívat Alf z agentury RawPower, která organizuje punkové koncerty a vydává desky mj. skupině Vibrators. Přednášel jsem básničku o žábě na prameni z 23.6., Michal vznesl námitku, že pramen nezdržuje ramenem, ale zadkem, Čenda proto navrhnul další dva verše:

Sedí žába na prameni
A to není pro ni fér
Drží totiž na rameni
Tlak čtyřicet atmosfér

A když sedí na řiti
Tak to nelze měřiti

17.7.2000

Přišlo e-mailem:
Subject:     Poděkování
Date:        Sun, 16 Jul 2000 14:55:37 +0200
From:        "Kolovratek" kolovratek(zavináč)volny.cz
To:          pleskaa(zavináč)brutusrock.cz

Sášo, seš borec
    Fakt ti chci poděkovat, tobě a všem co kolem
BRUTUSU působí, že ste fakt Pohodáři. Muziku
tohoto žánru dělá fakt asi jenom vaše skupina. Ale
po pravdě to co mě nejví žere, jsou ty tvoje
hlášky, ty sou fakt právě na místě. Já se je učim
se svim kámošem nazpaměť, a je to fakt "prdel".
Postupně studujeme vaše výstupy a koncerty,
kterých sme projeli spoustu. Na základě těchto
poznatků bychom se vás chtěli dotázat, zda
souhlásíte s tím, že by sme s kámošem položili
základní kámen nové vědy BRUTUSOLOGIE, Tak by se
za několik let na vyských školách učila vedle
Filozofie, Kinematografie, Psychologie,
Anatomie......a co já vim ještě čeho učila i nová
věda BRUTUSOLOGIE, rádi bychom založili u nás na
škole ( TU Liberec) i katedru tohoto názvu (KBL).
Za kladné vyřízení dopisu předem děkujeme

Vaši příznivci, co maj v kapce otvírák - Hacken a
Hrábě

Moji drazí,
jestli jste na univerzitě, založte katedru a otevřte příslušné obory. Založení katedry je nutné a postačující, na nějaké kameny vědy a na vědu vůbec se klidně vykašlete. Jestli nejste na univerzitě, nebo až tam nebudete, možná by se dalo zřídit výzkumné oddělení v některé psychiatrické léčebně, kde by se studovalo, jestli se dá zjistit, jestli jsme zrovna uvnitř nebo venku. Směle na akademickou dráhu!
---------------------

V Třebízi pod skalou pršelo celý den, přestalo až v půli zábavy, ale druhou půlku si moc nepamatuju, protože už před začátkem jsem začal s obrannou impregnací proti mizernému zvuku, který se v pískovcové rokli odráží nejhorším možným způsobem zrovna do místa, kde sedávám. Z publika se samozřejmě dostavili jen ti, kterým nevadí déšť a zima, ale takových je dost.

Na pláži Máchova jezera jsme se hezky pobavili. Kouťák postavil jen 2 x 2kW, ale v půl jedenácté přišli zástupci obcí z druhého břehu, že se tam nedá spát ani dívat na televizi. Předpokládám, že natáčel, protože jedině si pamatuju, že před koncem jsme na tomto posvátném místě pozvedávali národní sebevědomí opakovaným kolektivním řvaním Jsme mistři! V tu chvíli se před námi jistě chvěl nejen protější břeh, ale celý svět. Jako před bohabojnými husity, když řvali svůj chorál.

Skoro jsem zapomněl, že jsme taky byli poprvé ve Strašicích, kde - prý kvůli tomu - postavili nové podium s nepromokavou a jen trochu děravou plachtou. Pršelo hodně, ale jen před začátkem, pak se klenula dvojitá duha od obzoru k obzoru. Do kroužku zelených narkomanů se náhodou přitočila slušňačka, která když na ni přišla řada, přičichnula k jointu a pak ho s odporem odhodila: Fuj drogy, to se neumíte bavit bez toho? Inu, umíme bez toho i s tím, co naděláš.

A taky jsme byli v Lesné, tam mají dřevěné podium a celé to vybavení už dávno, je to zavedený parket, pro znavené nebo rozjařené publikum tam po zábavě přistavují autobus na rozvoz domů nebo ještě do dalších podniků.

9.7.2000

Pár kroků jsme ušli
Než jsme došli k mušli
Povolili jsme si šle
Postáli jsme u mušle
ABY VÁŠ MOTOR DOBŘE MUŠEL - MUŠLE

V Sušici jsme hráli po druhé, na letním parketu po prvé. Do Neznašov jezdíme už deset let, na vlnitém plechu jsou zbytky plakátů z roku 1991. Když na Šumavě prší, tak prší. I na zastřešený parket v Neznašovech vítr zanášel vodu skoro do půlky. Když se ovšem na Šumavě tančí, tak se tančí bez ohledu na déšť. Letos v létě budeme ještě v Pocinovicích a Strážově, snad to bude trochu sušší.

Přišlo e-mailem, je vidět, že Tyl má následovníky.

Čau Sašo,
posíláme ti text, ten co se ti tak líbil v Sušici:

Kde flaška má, kde flaška má.
Šampus šumí po sklenicích,
Hlavy duní po opicích.
V krvi mám už promil pět,
Na záchytku musím jet.
A to je ten rum tuzemský,
Rum tuzemský, flaška má,
Rum tuzemský, flaška má.

Nad Plzní sa chlastá, všici pivo pijů,
Nad Plzní sa chlastá, všici pivo pijů.
Zastavme sa braťja, střízliví sa straťja, ožralí ožijů,
Zastavme sa braťja, střízliví sa straťja, ožralí ožijů.

Jinak se měj, zdravíme celou kapelu, uvidíme se v Plasích. (domácí malibu bereme opět s sebou)
KLUB SALÁMISTŮ (Škubánek, Ferda, Méďa, Kentaky, Kubajs a Jiří v Říji)

6.7.2000

Žádný národ neslaví dva dny za sebou světce, kteří mu dali nebo se pokoušeli dát písmo. Hlaholice se nechytla vůbec, cyrilici věrozvěsti uplatnili alespoň v Rusku a Srbsku, my jsme tenkrát odolali. O pět set let později zprasil čistou ASCII abecedu Hus čárkami a háčky. Taky ho po zásluze v Kostnici potrestali. Praví křesťané se pak při pálení knih modlili takto:

Hořiž hořiž Jene Huse
Ať nehoří naše duše

3.7.2000

V Kladně v Konvi se mi zvuk zdál snesitelnější než obvykle. Minulý týden věda nahlédla rozluštěním lidského genu pánubohu do karet, museli jsme vyhlásit konec náhodného darwinovského výběru partnerů jen tak na taneční zábavě. Taneční zábavu jsme uzavřeli zpěvem Hospody hospody na nápěv jedné slavné písně ze hry Fidlovačka. Tyl se Škroupem nevěděli, že píšou dnešní hymnu, stejně jako nevěděl autor písně Hospody Ondra Droppa, že píše hymnu budoucí. Teď poslouchám náboženské radio Proglas, je půlnoc a právě to hrajou a já vzpomínám na scénu z Formanova filmu Lásky jedné plavovlásky. Co bych to neposlouchal, platím přece církev z daní, stejně jako policii nebo metaře.

Z emailové korespondence:
Tak jsem byla v Plzni ve čtrvtek na Brutusu a bylo
to super. Trochu víc jsem se zhulila, a tak si
konec moc nepamatuju... Ale překvapilo mě, že
chyběl Zbyněk Šlajchrt - co se s nim stalo?
Doufam, že neodešel jako Maulis. to by mě
naštvalo, protože je to pěknej chlap (jako vy
všichni). Dej mi vědět, proč tam nebyl, dík. Jinak
se těším v Plasích naviděnou.

Milá Simčo,
V Plzni byla moc pěkná zábava, pravý odstrašující příklad pro ty, co tam byli poprvé. Nejsi sama, kdo si konec moc nepamatuje. Hádali jsme, co se stalo se Zbyňkem. Napadly nás tyto alternativy:

a) je podnapilý nade všecky meze
b) je policejně zatčený
c) zapomněl

Správně je c). Místo vystoupení pracoval na úpravě prvního CD, aby šel multimediálně prohlížet na všech počítačích s různými operačními systémy. Že propásnul Plzeň, kam se tolik těšil kvůli svému oblíbenému G-nápoji, zjistil až druhý den ráno. Jsi dost skromná, když tě zajímá jenom kde byl, ostatní krásné dívky se ptají rovnou na adresu, kde bydlí. (Přestěhoval se nedávno do bytu na Vinohradech, nedaleko Michala, adresu neznám).

V Praze na Střeleckém ostrově bylo vše dokonale nachystáno, vystupovali jsme tam v rámci celoletního pořadu. Po nás byl Cvrkotband se spoustou dechových nástrojů, neslyšeli jsme je už, spěchali jsme do Vrchotových Janovic. Velmi hezký sál ve stylu stodoly s výbornými akustickými vlastnostmi. Kouťák se Žluťákem na konci opovrhli pohostinným hotýlkem, postavili si stan, co mají na mixážní pult, a spali za autobusem vyssáváni komáry. Myslím, že by stejně dobře spali i bez toho stanu.

Ve Vinařích pěstujou révu, ale nemají vlastní víno, prý zas až od letoška. Byli jsme tam bez Čendy, který v Rakovníku podřezával dům, tak jsme vynechali některé brutálnější opusy. Zábava byla slušně navštívená, ale do zasílacího seznamu přibyly jen dva záznamy.

Dostali jsme email:
Datum: 	29.6.2000 17:04
Věc: 	dopis

Jste banda bezduchejch idiotů, který se snaží 
o nemožný. Nechápu jak vás může někdo poslouchat. 
Doufam, že brzo chcípnte. Napsal posluchač 
skupiny RAMMSTEIN, GUANO APES, KORN, NIRVANA atd.
To jsou pořádný kapely. 
FUCK BRUTUS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Můj drahý,
Vyjmenované kapely a ještě spousta dalších jsou nepochybně lepší než Brutus. Ale jen o málo!

Ozval se Víťa Dvořák, jeden z autorů ilustrací do Básniček a říkadel, které půjdou brzo do dotisku třetího vydání. Na jeho stránkách jsou taky jeho rané literární pokusy. Chystá se udělat nějaké živé přenosy z Brutusu na Radio 16.

Otázka měsíce pro časopis Bigbít:
BIGBÍT: Myslíš, že hrozí vytunelování české pop-music?
S.P.: Kdo nebude vytunelovanej, ten bude vyhulenej. Zkáze se nedá uniknout.
BIGBÍT: Mohl bys to trochu víc rozvinout? Tedy pokud to jde. Potřebuji tak cca 100 slov.
S.P.: Rozvinout to moc nemůžu, protože jsem poslabenej, jako kdybych právě teď vyšel z poslabovny. To je něco jako posilovna, ale s opačným znamínkem. Vymysleli to na Radiu Limonádový Joe, ale funguje to všude na světě. Dobré věci se samy od sebe šíří.


Sáša Pleska

Předchozí: 06-2000 05-2000 04-2000 03-2000
Následující: 10-2000


home
Návrat na domovskou stránku skupiny BRUTUS
[Cestovní plán] [Přehled vydaných desek] [Texty] [Básničky a říkanky] [Fotogalerie] [Kronika] [Historie] [Návštěvní kniha] [Kontakty]