kronika Brutusu

home
Návrat na domovskou stránku skupiny BRUTUS
[Cestovní plán] [Přehled vydaných desek] [Texty] [Básničky a říkanky] [Fotogalerie] [Kronika] [Historie] [Návštěvní kniha] [Kontakty]

Domů
Cestovní plán
Přehled vydaných desek
Texty
Básničky a říkanky
Fotogalerie
Kronika - poslední díl
Historie skupiny
Návštěvní kniha
Kontakty
Kronika: 12-2000
Předchozí: 11-2000 10-2000 07-08-09-2000 06-2000 05-2000 04-2000 03-2000
Následující: 01-2001

30.12.2000

Vánoce, 27. prosince 2000, na Štěpána dopoledne, moderovaný pořad s telefonickými vstupy posluchačů na Polském radiu III, je slyšet přes satelit a internet (přes ten dost chabě) po celé Evropě i Americe. Poláci ve světě mají k staré vlasti trochu vřelejší vztah než našinci, telefonické pozdravy Baši Jašovi a obráceně, z Ameriky, z Austrálie, a taky jeden Polák z Řecka, že má manželku Češku, ale české radio v Řecku slyšet není, jestli by pro ni nemohli dát nějakou českou koledu. Hledali, hledali, koledu nenašli, pak pustili něco jiného, už si nevzpomenu, co to bylo. Začal jsem horečně prohledávat svou fonotéku, jestli náhodou nějaké koledy, ale kdež něco takového najít v tom bordelu který..., po hodině se dovolala nějaká paní nebo slečna z Krakova, že byla před půlrokem v Praze, a že by tu českou koledu, že slyšela jednu moc hezkou, moderní od Petra Ebena ... teď jsem si říkal, jak ona ji pustí do toho telefonu, jak by se vlastně měl připojit CD přehrávač, aby to... no snad by to šlo i přes sluchátko... a v tom ona tu koledu prostě a jednoduše ZAZPÍVALA. To je to, co mě nenapadlo za celou tu hodinu: i když se zdá, že nemáte a nemůžete vůbec nic, vždycky se dá aspoň zpívat. Tak to je poučení z vánoc 2000.

17.12.2000

V Lucerna Baru v Praze bylo ve středu večer husto jako obvykle. Zvuk byl křišťálově čistý. Místo předpokládaných 23:45 jsme končili v 0:35. Když jsem v půl třetí přivolával taxík na odvezení do Kralup, byly bedny ještě na hromadě v pasáži, zatímco část kapely stále ještě neopustila barový pult v druhém patře pod zemí. Brutobus odjížděl ze Štěpánské prý někdy kolem půl páté.

Páteční zábavka v Chanovicích byla jen průměrně navštívená ve srovnání s předchozími lety. Restaurace tam už nevaří, párky vypadaly nevábně, odjeli jsme bez večeře na nocleh do ubytovny v nedalekém Velkém Boru. Kouťák s Vencou Košařem, Lubošem a ještě s jedním kámošem opovrhli noclehem a odjeli taxíkem do Plzně. Kde všude byli, se nedá z jejich výpovědí rekonstruovat. Skončili v Kralovicích v Sokolovně. Volali jsme tam v jedenáct ráno, slíbili, že půjdou spát. To jsme ovšem netušili, že chtějí spát přímo na místě. Zavolali jsme znovu v jednu, Kouťák byl právě v nemocnici: padnul na krovky a nešťastně si rozrazil hlavu o kohoutek ústředního topení, šest stehů. Ve dvě už byl zpátky a kalili dál. Když jsme je vyzvedávali v pět, opravdu spali, jen Kouťák byl ještě tak trochu vzhůru. Od půl páté od rána propili asi tři a půl tisíce převážně v laciných podnicích, pravda byl v tom ten taxík.

V Lubné u Rakovníka zahajovala večer skupina Velvet Ecstasy z Plzně. Dost pěkný bigbít. V klasickém obsazení - dvě kytary, basová kytara, bicí - zpívali jen anglicky, songy neohlašovali, i když mezi nimi měli několikasekundové díry bohatě postačující na krátkou prezentaci. Nevím, které písničky byly od nich a které převzaté.

Hráli jsme v oslabení, Čenda se ten den ženil a přestože to bylo podruhé, dal přednost svatební noci před předvánoční taneční zábavou. Novomanželům všechno nejlepší a ještě hodně dětí! Zábava se přesto dost vydařila, jak Kouťák pil jen vodu, zvuk se neustále zlepšoval.

V novém cestovním plánu na jaro 2001 máme 7 nových štací: Týniště nad Orlicí, sál v Přešticích, klub Doma v Ústí nad Labem, Strenice, Dobřenice, Úsov a klub Livingstone v Brně. Papírový cestovní plán tiskne tiskárna Novotný v Rakovníku tento týden. Přes dvacet pět tisíc cestovních plánů musíme opatřit adresou a podat na poště do konce roku.

Dostali jsme email:
from:        p.korensky(zavináč)email.cz

Mily Saso! 
Na brutusackych strankach pises - "Že má klub C velmi
špatnou pověst, že se tam schází spodina, jsme se
dozvěděli od taxikáře, který nás pak vezl do Prahy." 

Za 1) do Cecka chodim casto, a ze by se tam schazela
nejaka spodina, toho jsem si nevsiml. 

Za 2) to jezdis z Plzne do Prahy taxikem? To se Ti to
hrani vubec nemuze vyplatit! Videl jsem pred klubem
autobus, myslel jsem, ze je kapelni a po koncerte vas
rozveze domu... Navic nechapu proc platit 700 Kc ze
Stodulek do Kralup, kdyz jedes z Plzne, ze? 

Co se tyce stredy v Cecku se mi moc libilo, i kdyz ma
spatnou povest a zrejme patrim mezi spodinu. 

S pozdravem plzenak Pavel 
My se občas do Céčka podíváme, když jedem brzo z vystoupení. Tak k té špatné pověsti přispíváme i my, že Céčko je považováno za vřed na těle plzeňské kultury. Ve středu jsme ale určitě nic ošklivého neprovedli.

Chtěl jsme původně v Céčku ještě chvíli zůstat, pak přespat na hotelu a jet ráno do Kralup rychlíkem, ale zapomněl jsem si ten hotel zamluvit. Nafta do Brutobusu z Plzně do Prahy stojí stejně jako taxík, jeli jsme v něm tři, já jsem pak pokračoval z pražského předměstí Stodůlky do Kralup. Máš pravdu, že se to skoro nevyplatí, to bychom ale na polovině míst vůbec nemohli hrát, kdybychom to takto počítali.

10.12.2000

Ve středu na svatého Mikuláše jsme byli v Plzni v Americké ulici v klubu C. Mikulášský večer s andělem a čertem byl den předtím, to jsme při sjednávání termínu popletli. Klub C ve sklepních klenutých prostorách uprostřed Plzně, to je jáma lvová. Hraje se tam punk a rock and roll a děje se tam všechno, čeho se počestní občané bojí. Postupně se na níže položených místech začaly shromažďovat tělní kapaliny, převážně moč, a rozlité pivo, až nakonec některé partie klubu se proměnily v bazén. Takovou spoušť jsme naposledy viděli v osmdesátém čtvrtém ve východním Německu v prvním studentském klubu Rosenkeller Jena. Že má klub C velmi špatnou pověst, že se tam schází spodina, jsme se dozvěděli od taxikáře, který nás pak vezl do Prahy. Ještě jsem se dozvěděl, že volí republikány. Cesta ze Stodůlek do Kralup mě stála 700 Kč, to je dosavadní rekord, s pražským City Taxi to bývá tak za 400 - 500.

Ve Vilicích mají velmi útulný kulturáček se sálem s výbornou akustikou. Výběr škodlivých nápojů u nálevního pultu se omezuje na standardní značky, chyběl absint. Hraje se tam pravidelně, před námi tam byl Katapult. Sál nebyl ani zdaleka plný. Navíc topič přestal přikládat dvě hodiny před koncem, takže méně impregnovaní členové souboru chytli rýmu. Tímto neduhem jsem po dvou lahvích vína a několika fernetech zaplaťpámbů zasažen nebyl. Někdy kolem půl páté jsme dorazili do hotelu v nedaleké Vlašimi. V družném zpěvu a řevu lidových písní jsme strávili zbytek noci do osmé ranní na podlaze na chodbě. Pěkný hotel. Bohužel už nás tam asi nepustí, protože Čenda vytrhnul ze zdi radiátor.

Do Krásné Hory (Schöneberg) se přišel podívat Mathias, majitel rockového chlíva (Kuhstall) v Tanně, Duryňsko, s třemi kamarády. Až na výjimečné odpadlíky, kteří strávili část zábavy na zemi v posilujícím spánku, byla zábava velmi slušná. Drželi jsme se velmi zpátky, protože po jízdě z minulého večera jsme si vzájemně vyčetli nadměrný alkoholismus.

ikonka Brutus
Tomáš Kubeš nám poslal ikonku Brutus pro Oblíbené položky. V Exploreru >5 se nyní při zaznamenání www.brutus.cz do Oblíbených nebo do Odkazů zobrazí ikonka Brutus. Návod pro webmastery, jak se to dělá, je na serveru Interval.

Děkuji všem, kteří mi napsali podrobnosti o viru Verona. Tato méně nebezpečná varianta nedělá nic, jen se šíří. Od polských přátel jsem dostal ještě další kopie, včetně škodlivější varianty, která přemazává soubory. Virus se šiří přes Outlook, používám Netscape a Phoenix.

V Lubné u Rakovníka v sobotu 16.12.2000 s námi bude Velvet Ecstasy z Plzně, anglicky zpívající česká glam-rocková kapela. Asi bude i ohňostroj na počest konce tisíciletí.

3.12.2000

Úterní zábavička v Suchdole v kolejním klubu Zemědělské univerzity opět potvrdila, že výživa národa je v dobrých rukou. Naprostým vrcholem bylo vystoupení skupiny Brutus Revival, která sice zahrála jen jednu písničku, První polibek, ale zato s neobyčejným smyslem pro detail a s opravdovým citem. Od té chvíle jsem naměkko, byl to předěl.

V Líšťanech u Loun jsme byli v pátek poprvé. Pěkný kulturní dům, sál se slušnou akustikou, pořádání bigbítu pravidelné, návštěva hojná. Skoro na každé taneční zábavě hrajeme písničku od skupiny Troggs Wild Thing:

Pojď sem ty můj vajld synku
Chci od tebe pusinku

I v Radnici v sobotu jsme byli poprvé. Sokolovna s příšernou akustikou. V takových místech může hrát jen dobře secvičená metalová parta, kde je předem všechno jasné. Soubor jako Brutus, kde všechno důležité vzniká až na místě z kontaktu všech zúčastněných, je v takových místech jen pro ostudu. K této jsme se nakonec dopracovali, někdo víc někdo míň.

Minulý týden jsem zmínil, jak se v kotli parního ústředního topení topilo tužkami. Jestlipak grafit pod kotlem hoří? V Černobylu hořel dost dobře. Vznesl jsem dotaz do sálu, kolik že grafitu je v Temelíně, kdo první odpoví, s tím půjdu okamžitě na panáka. Není tam žádnej, reaktor je horkovodní, odpověděl Zbyněk Šlajchrt, a tak nám Malej Prcínek přinesl panáky. To byla ta pověstná poslední kapka, pak si už nepamatuju nic. Jestli tam nějaký grafit skutečně je nebo není, přestalo být důležité.

Teď je neděle večer, sedím ve svém kvartýru a kolem hlavy mi něco vrčivě zabzučelo - sršeň. Asi zaspal dobu, jako ten host, co chtěl platit v restauraci starou stokorunou. Chycen do kelímku od jogurtu, skončil na balkoně, třeba si ještě někam zaleze, ale moc naděje nemá, protože je to společenský tvor, potřebuje hnízdo.

Z Polska mi přišel do emailu virus Verona, má dvě části, myjuliet a myromeo. Tu část myjuliet jsem si ze zvědavosti pustil z prohlížeče, asi to spustilo program hh.exe z adresáře /Windows. Nevím, co takový virus dělá, nu uvidí se. Ví-li to někdo ze čtenářů, ať mi to napíše.

PF 2001!

Co ještě včera bylo aktualitou, je dnes již Kronika


Sáša Pleska

Předchozí: 11-2000 10-2000 07-08-09-2000 06-2000 05-2000 04-2000 03-2000
Následující: 01-2001


home
Návrat na domovskou stránku skupiny BRUTUS
[Cestovní plán] [Přehled vydaných desek] [Texty] [Básničky a říkanky] [Fotogalerie] [Kronika] [Historie] [Návštěvní kniha] [Kontakty]