kronika Brutusu

home
Návrat na domovskou stránku skupiny BRUTUS
[Cestovní plán] [Přehled vydaných desek] [Texty a akordy] [Básničky a říkanky] [Fotogalerie] [Kronika] [Historie] [Návštěvní kniha] [Kontakty]

Domů
Cestovní plán
Přehled vydaných desek
Texty a akordy
Básničky a říkanky
Fotogalerie
Kronika - poslední díl
Historie skupiny
Návštěvní kniha
Kontakty
Kronika: 01-2001
Předchozí: 12-2000 11-2000 10-2000 07-08-09-2000 06-2000 05-2000 04-2000 03-2000
Následující: 02-2001

29.1.2001

Ve středu večer v Lucerna Baru jsme se opět pěkně pobavili. Během vystoupení jsme se snažili o maximální vyváženost. Hospody hospody a restaurace jsme věnovali jako obvykle maloborským myslivcům. Pro zachování vyváženosti jsme pozdravili také pytláky. Hráli jsme pro hasiče, ale nezapomněli jsme ani na žháře. U songu Nesmíš takhle vonět jsme velmi vyváženě ohlásili taky Musíš takhle smrdět.

Zábavka v sobotu v Kralovicích začala vypadat plzeňsky asi tak hodinu po začátku. Kdyby krávy nebyly krmený pomletejma zdechlinama, ale zelenym jako my, tak by nebyly šílený, naopak by byly šíleně inteligentní, tak jako my.

Letos Michal se svým žigulíkem po zábavě nikam nejel. Předloni nemohl najít klíče, tak zavolal policii, jestli neznají nějakého místního autozloděje, aby mu auto otevřel. Znali, ale nebyl doma, nakonec bylo nutno vyrazit okénko. Kousek za městem v lese vyjeli ze zatáčky do příkopu, kde se převrátili do sněhu. Když se čtyřčlenná osádka probrala, trvalo prý dost dlouho zjistit, kdeže to jsou, visíce v bezpečnostních pásech hlavou dolů. Zavolali znovu policii, asi proto, že se jim zdálo, že jim někdo auto ukradl, převrácené vypadalo opravdu úplně k nepoznání. Samozřejmě dostali pokutu za zbytečný výjezd. Příkop byl tak hluboký a plný sněhu, že auto mohl vytáhnout až jeřáb druhý den.

Řekla matka k otci
Dneska spíme v kotci

S velmi absolutním rýmem přišel Zbyněk:

Myslel že jde o přelud
Když si o ni opřel úd

22.1.2001

V publikaci rakovnického archivu vyšla nedávno studie o stavbě městského opevnění s kamennými hradbami a branami na začátku šestnáctého století. Pramenem byla radniční Početní kniha, dnešním jazykem Účetní kniha. Vedle výdajů kováři na hřebíky, tesaři, kameníkovi, atd., se tam neustále opakuje položka za pivo, tak to vypadá, že historické stavby, alespoň v Rakovníku, postavili když ne zrovna alkoholici, tak určitě permanentní podroušenci. V dřívějších dobách byl pivovar nejcennějším městským klenotem. Před pár lety zkrachoval, ze studny se nečerpá, sklepy v domech ve městě vlhnou. Pivo v dnešní době ovšem není problém dovézt z pivovarů jiných.

V pátek 19.1.2001 jsme se šli podívat do klubu Max-Osvěťáku v Rakovníku, kdo se umístil v anketě na okresní pop-hvězdu, kterou vyhlásily místní noviny Raport. Seznam a pořadí zlatých slavíků vzešlý z hlasování čtenářů týdeníku Raport si nepamatuju, ale snad se objeví i na webové verzi. Potěšující je, že skupin, zpěváků a zpěvaček jsou desítky. Kromě mnoha, které jsem zapomněl, tam hrály skupiny AC/DC Revival, Film Blues Band, Hradní duo s Milanem Zimmermannem, Z davu a Brutus. Laureáti dostávají namísto vavřínů veliké kované f. Pořadatelé, zároveň účinkující ve skupině Z davu, se mne ptali, kam jsem dal loňskou trofej: když jsem přiznal, že jsem ji v opilosti zapomněl pod jevištěm v šatně, skoro se zlobili, že jsem tu soutěž bral tak na lehkou váhu. Kde máme naši letošní trofej sice nevíme, naposledy ležela u vchodu na zeleném sukně kulečníkového stolu, ale v kufru od piána jsem druhý den našel sbalené efko skupiny Z davu. Zřejmě se opili krušovickým pivem a zapomněli ho v šatně.

Klub Sepie v Týništi nad Orlicí je v provozu od srpna loňského roku. Je pojmenován podle sepie, která se sepije z písničky skupiny Brutus! Malý nápis krouceným písmem pod avizem Krušovického piva vyčnívá do ulice tak nenápadně, že prvonávštěvník se musí zeptat kolemjdoucích, kde že ten klub vlastně je? Lucerna bar, vrcholný klub v Praze, na tom s označením není o nic lépe. Zatímco metropolitní Lucerna je symbolem nástupu dvacátého století, Sepie v malém městečku ve východních Čechách ukazuje, jak bude vypadat století jednadvacáté. Možná ji ostatní kluby doženou a předhoní, ale teď je první. Nic podobného jsem ještě neviděl. Někde mají dobrou akustiku, někde klimatizaci, někde obsluhu u baru, někde webové stránky, někde nápaditou výzdobu, atd., atd., v Sepii to mají všechno, úplně všechno najednou. Podle záznamů do našeho mailing listu se tam sjíždějí návštěvníci ze stokilometrových vzdáleností. Jestli si někdo v malém městě, třeba v Rakovníku, stěžuje, jak nic nejde, ať se tam jede podívat a zeptat a odkoukat, jak se to dá dělat.

Na spoluvystupující kapely mělo publikum v poslední době štěstí, opět punk a opět špička, tentokrát to byli domácí N.V.U. Vlastně jsme měli štěstí i my, protože spousta lidí do Sepie nepochybně přišla i kvůli nim.

15.1.2001

V Březové u Sokolova jsme si udělali hezký večírek. Protože se část souboru chystala do Nejdku poblahopřát cestovateli Kilimu k narozeninám, vynechali jsme přestávku a půlnoc jsme přetáhli jen o pár minut. Někdy v osmdesátých letech jsem byl u Kiliho na nějaké velké oslavě, možná to byla svatba nebo rockový koncert maskovaný jako svatba, každopádně SNB měla plnou pohotovost. Pamatuju se, že stáli před domem a nemohli se shodnout, co je tam tak cítit, jestli to voní nebo smrdí. Za komunismu mohli člověka zavřít za to, co napsal, dneska za to, co vykouřil.

PISS PISS PISS PISS PISS PISS
Ta šikmá věž v Pise
         K zemi naklápí se
                  Ta šikmá věž v Pise
                           Zlomila se v pise

V pátek 19.1.2001 se půjdeme podívat do Osvěťáku v Rakovníku, kdo se umístil v anketě na okresní pop-hvězdu, kterou vyhlásily místní noviny Raport. Minulý rok jsme bodovali ve dvou kategoriích. Michal tam dokonce přivezl kapelu Second Band. Celou akci zaštiťoval pivovar Krušovice spoustou 12%ních lahví.

Co ještě včera bylo aktualitou, je dnes již Kronika


Sáša Pleska

Předchozí: 12-2000 11-2000 10-2000 07-08-09-2000 06-2000 05-2000 04-2000 03-2000
Následující: 02-2001


home
Návrat na domovskou stránku skupiny BRUTUS
[Cestovní plán] [Přehled vydaných desek] [Texty akordy] [Básničky a říkanky] [Fotogalerie] [Kronika] [Historie] [Návštěvní kniha] [Kontakty]