kronika Brutusu

home
Návrat na domovskou stránku skupiny BRUTUS
[Cestovní plán] [Přehled vydaných desek] [Texty] [Básničky a říkanky] [Fotogalerie] [Kronika] [Historie] [Návštěvní kniha] [Kontakty]

Domů
Cestovní plán
Přehled vydaných desek
Texty
Básničky a říkanky
Fotogalerie
Kronika - poslední díl
Historie skupiny
Návštěvní kniha
Kontakty
Kronika: 04-2001
Předchozí: 03-2001 02-2001 01-2001 12-2000 11-2000 10-2000 07-08-09-2000 06-2000 05-2000 04-2000 03-2000
Následující: 05-2001

30.4.2001

1. máj - lásky čas!

Krásně červeno-žluto-černo-šedý obrázek na cestovní plán namalovaný od Tondy Orose u příležitosti chystaného vystoupení Brutusu v dobřanském ústavu se mi líbil na první pohled. Teď ho, vytištěný ofsetem na matné křídě, mám v pokoji ve čtyřech velkých krabicích, 100 kg brutto. Je pondělí Čarodejnic, a ještě nejsou opravené a setříděné adresy podle požadavků pošty, hotová je asi tak čtvrtina, tak večer nikam nejdu. V osmdesátých letech jsem na první máj obvykle vyráběl cestovní plán doma sítotiskem, přímo pod okny stávala tribuna pro předvoj pracujícího lidu, a já jsem shlížel na alegorický průvod shůry. Letos v létě podruhé budeme z mailing listu vyřazovat dva a půl tisíce záznamů starých 10 let, aby rozesílaný počet lístků nepřekročil příliš 25 tisíc kusů. Každou z těch adres jsem třicetkrát vytisknul přes počítačovou tiskárnu, a průměrně stokrát viděl při editacích mailing listu. Kromě cestovního plánu na pohlednici objednáváme taky plakát A2, ofset na lesklé křídě. V motivu na plakátě se navíc oproti pohlednici směje letní slunce. Webová úprava je bez sluníčka i se sluníčkem.

V Lucerna Music Baru v Praze všechno začalo, proběhlo a taky i skončilo jako obvykle. Zničení bylo v některých případech úplné. Dostali jsme e-mail:
Subject: Díky
Date:    Sat, 28 Apr 2001 22:42:45 +0200
From:    Radim
To:      brutus@brutusrock.cz

Asi to nebude nikoho zajímat, ale přesto, že
je mi už skoro 40, viděl jsem vás tento týden
v Lucerna music baru poprvé v životě. Byl jsem
v šoku. Je to super. Líbilo se mi to moc.
Fakt. Omládl jsem o 20 let. Chci CD, kde je
Půjdem spolu do nebe. Nějak to pošlete. Cena
nerozhoduje. Pánové to byla kurva síla.

Dík za vše Radim
Půjdeme spolu do nebe: na disku Mám horečku je studiová verze, na disku Somráci Live je živá verze. Remasterovaná studiová verze je na disku Best of Brutus. Disky a kazety jsou k dostání v suvenýrovém stánku. Ceny jsou přibližně takové, jako pět až deset krabiček cigaret nebo průměrně tlustá knížka bez barevných obrázků.

Lidové sady v Liberci, to je skvostný kulturní stánek se sálem sepnutým pravolevými šroubovacími ocelovými spojkami, jako ve staré sokolovně. Podnik je luxusně vybaven a vzorně veden. Večer začal filmem Indiánské léto, který pořadatelé promítli z videokazety. Je to šest roků starý film. Filmaři se přijeli v létě 1993 podívat a zúčastnit na taneční zábavu do Hořepníka, pak se točily exteriéry na začátku léta 1994 v městečku Skalsko nedaleko Kokořína, premiéra byla na Febiofestu na začátku roku 1995. Film se tetelí jako vzduch po letním dni, a dává za plátnem tušit prostor plný magického tajemna jako v pohádce. V době počítačových klipů a akčních produktů příjemné pohlazení. Ve skutečnosti stály za plátnem připravené bubny. Hráli jsme pak něco krátce přes dvě hodiny. Nebyli jsme kompletní: Čenda odpracovával další ze svých oblíbených šichet v šamotové továrně na kachličky. Zábava byla velmi libová, v publiku bylo mnoho krásných dívek, které se určitě přišly v předvečer máje zamilovat do Michala.

22. a 23.4.2001

Brutobus odjížděl ve čtvrtek do Brna z pražské zastávky Lékařský dům ve tři odpoledne. To se mi zdálo příliš brzy, proto jsem jel linkovým autobusem společnosti Český národní expres. Cesta trvala dvě a půl hodiny, pohodlně jsem stačil sestavit a napsat na papír program v dohodnuté délce dvou hodin. Po příjezdu do Brna jsem v Copy General k němu nechal přidělat potřebných pět kopií. Jen pět, protože Zbyněk Šlajchrt měl večer nějakou neodkladnou povinnost ve svém novém zaměstnání. Útulný a velmi dobře vedený klub Kashmir je tak malý, že by se tam snad ani sedm lidí na podium nevešlo. Nevešli se ani návštěvníci, stálo se na schodech. I za krátké dvě hodiny jsme se tam všichni obveselili, zásoby u barového pultu sice nezlikvidovali, ale podstatně ztenčili.

V sále ve Lnářích jsme po prvé byli někdy v roce 1985, po druhé v roce 1991, obě akce prospal pod dřevěným improvizovaným podiem stálý návštěvník s přezdívkou Netopýr. Ty doby jsou dávno pryč, Netopýra jsem viděl naposledy loni v Plasích, dřevěné podium zmizelo, sál provozuje, stejně jako sál v Kovářově, kde jsme byli minulý týden, společnost Heart. Pravidelně se tam pouští diskotéka, čas od času jsou tam kapely. O občerstvení se stará výborně zásobený bar, o svoz a rozvoz smluvní autobusy. Ani tento večer jsme nebyli kompletní, Michal Cerman vystupoval v Praze v musicalu Hamlet. Potřebu obveselení jsme tam zpoloviny nasytili, zpoloviny saturovali.

Machorka je škodlivá, machorka je škodlivá
A něco víc, a něco víc, a něco víc, a něco víc
Praporky z machorky, praporky z machorky

Cestou do Chotutic jsme se zastavili ve starobylé Kouřimi, skoro všechny ulice jsou tam vydlážděny kočičími hlavami. Klub Rachot v Chotuticích pořádá kapely pravidelně, na jejich letním parketu v sousední Radimi budeme v červenci. Ze sálu zmizelo skoro všechno diskotékové náčiní, u tyče na proscéniu jsem zkoušel taneček při songu Ty to děláš správně, musel jsem s tím přestat, když mě Michal upozornil, že jsem tyč vytrhnul ze zdi.

Ve středu budeme v Lucerna Baru v Praze, v pátek v Liberci. Cestovní plán na léto jde do tiskárny v pondělí, na poštu by se měl dostat druhý týden v květnu.

Dostali jsme E-mail:
Subject: POZDRAV !!!
Date:    Mon, 23 Apr 2001 13:25:08 +0200
From:    Vladimír

Ahoj Sašo !!! 
Předem mého krátkého dopisu tě moc pozdravuji!
Jsem rád, že také k nám v pátek zavítáte (Kraj
Liberecký). Ani nevíš, jak se ta naše tlupa na
Vás těší!!! Také tě chci pochválit za včasné
informace na BRUTUS STRÁNKÁCH!!! Můj pondělní
polední ritual čtení co se událo, a jak bylo o
víkendu BRUTUSU! Už aby byl pátek! A jsem rád,
že hrajete v létě mimochodem v Rumburku (je to
tam ucházející). Jinak přeji hezky den i celý
týden.

S pozdravem Váš věrný fanoušek z Nového Boru !
Hezký den,
na web se nedostane vždy všechno. Dost dlouho jsem přemítal, jestli tam máme dát sobotní GSM komunikaci. Byla s náma jedna patnáctiletá groupie, která dostala z domova SMS:
PRIJED OKAMZITE DOMU PRVNIM VLAKEM! 
MAMA 
Na to jsme vymysleli odpověď:
CHCEME MAMU! 
PRIJED MAMO, DCERA MA KRAMO! 
HNED PRVNIM VLAKEM!
BRUTUS

16.4.2001

Letošní velikonoce byly velmi chladné, padal a někde se i udržel sníh. V pátek večer jsme byli v Chlumčanech, pořadatel to pojal jako celorockové svátky, v sobotu měl v sousedních Přešticích Tublatanku, v neděli Arakain. V kulturním domě v Chlumčanech mají v restauraci keramický reliéf s motivem taneční zábavy. Jeho sdělení je nadčasové, obdivovali jsme ho už v osmdesátých letech.

V sobotu jsme byli v Kovářově. Na tištěném programu tohoto klubu jsou kromě jiných Tři sestry, Argema, Olympic a Divokej Bill. Během našeho vystoupení iniciativní organizátoři z řad návštěvníků uspořádali soutěž o miss Brutus 2001. Přišli za námi, že začali jen tak jako sbírat registrace od krásných soutěžitelek, že se holky chytly, a že by to chtěli vyhlásit. Řekl jsem jim, že si to tedy musejí všechno uvést sami a nejlépe, kdyby se jim podařilo parodovat nějakou podobnou soutěž známou z televizních přenosů. Nikdy jsem takový přenos neviděl, ale asi se toho zhostili se ctí, protože do věci nezasvěcenému Zbyňkovi Šlajchrtovi, který taky televizi nemá, připadali neobyčejně hnusní. Holky nakonec vlezly na podium, kde předvedly tanečky. Hráli jsme jim k tomu lidové písně Když jsem husy pásala a Okolo Třeboně pasou se tam koně. Komisaři nakonec Miss večera nevyhlásili a rovnoměrně rozdělili láhve šumivého vína mezi soutěžící. Blahopřejeme zúčastněným!

V neděli večer jsme byli v Dolních Kralovicích, vysoký sál s nízkým podiem s dobrou akustikou, velmi jsme se tam obveselili.

9.4.2001

Na polském radiu PRIII hlásili, že byl zadržen muž, snad při řízení, kterému při prvním dýchnutí ukázal detektor 8 promile, druhé dýchnutí dalo kolem 6 promile, ale nebylo to přesné, protože usnul. Pak ještě oznámili, že za život ohrožující se považují už 4 promile.

Minulý víkend jsme vykonali zájezd na Moravu. Na dálnici D1 jsme se stali součástí zácpy vyvolané opravou mostu u Humpolce. Kdyby se na silnice platilo třikrát víc, tak by byly snad třikrát víc rozkopané. Nervozitu během popojíždění jsme zmírnili lahví slivovice Jelinek a dalšími nápoji. Autoři románů vědí, že se ty romány kupují hlavně kvůli pasážím o zdravém sexu, aktuality skupiny Brutus se čtou kvůli pasážím o škodlivém chlastu. V Třebíči, městě s tradiční výrobnou zdravých limonád značky Zon, jsme začali o hodinu později, sál byl úplně prázdný, postupně se docela naplnil, asi se návštěvníci sami sezvali mobilními telefony, ve městě jsme neviděli jediný plakát. Na místní kapelu Bagr na příští týden byl plakát jeden, za oknem nevelké hospody. Třebíč je kromě limonády taky město energetiky, nedaleko v Dukovanech funguje první atomová elektrárna společnosti ČEZ, a v Borovině, kousek od kulturáku, kde jsme hráli, stojí větrný mlýn s korouhvičkou z roku 1836, křídla bez potahu, ale vítr stejně nefoukal.

V Úsově se hraje každý týden, taky zde se sál plnil postupně. Přišli příznivci z velkých dálek a taky členové konkurenčních kapel. Přestávka se trochu protáhla, končili jsme ve tři čtvrti na dvě. Olomoucko je kraj spíš na meruňky než na švestky, Zbyněk Šlajchrt se hned na místě sháněl po slivovici, dostal místo toho dvě litrové láhve výborné meruňkovice. V Praze vystupoval už bez lahví, že bysme je vypili? Nu, asi jsme to opravdu udělali, kromě jiného. Do Rakovníka jsme přijeli v devět ráno, Mum se nechal odvézt přímo do výčepu Na mlejnku.

Cestovní plán až do září je hotový, léto může začít. Na jarním cestovním plánu je změněný sál v Brně, místo Livingstone bude Kašmír, dříve Sádlo. V Liberci bude kombinovaná kultura, nejprve nás promítnou ve filmu Indiánské léto, potom vystoupíme živě. Letní sezóna za třpytu hvězd začíná tradičně v Dolní Bělé. Populární bohnický podnik Mezi ploty se rozšiřuje, tentokrát obsáhne i Dobřany, stavíme se tam po cestě do Hluboké u Kdyně. Tam budeme letos poprvé, stejně jako ve Zbiroze, Vlčtejně, Skašově, Lovosicích, Zdemyslicích, Rumburce a Zdislavicích. Nejstarší štace jsou asi Roztoky u Křivoklátu, kde skupina hrála na sále v roce 1968, Kačice (1977) a Újezd u Hořovic (1981). Plasy budou čtyřikrát, Roztoky u Křivoklátu, Staré Splavy a Újezd u Hořovic dvakrát. Z pamětihodných štací se do cestovního plánu tento rok nevešly Rakovník, Kramolín, Pole a Třebíz.

1.4.2001

Dva nápisy

V pátek jsme hráli ve východních Čechách, část souboru čekala na Brutobus v restauraci u Chcípáka v Praze u Invalidovny. Na černých tabulích tam oznamovali trhák večera - dámskou obsluhu nahoře bez. Vypadalo to asi takhle:


pátek 19-23h.



KOZY!

Napadlo nás, že ko je předpona, např. ve slově Kolín nebo Kodaň nebo kozy nebo koňadra. Dvojitá předpona je koko, která se vyskytuje ve slovech kokon, kokos, kokot, kokoška nebo Kokořín. Jako přípona je koko ve slově rokoko, čtyřnásobná předpona ko je ve slově kokokokodák.

V Dobřenicích, kde jsme hráli v hospodě, byl na vratech jednoho statku druhý nápis:


Veřejný
KOZEL
plemenný hnědý


Tento druhý nápis již jednoznačně označoval výkonného sudokopytníka. I veřejný kozel musí dělat, co se od něj čeká, nestačí jen smrdět a výhrůžně tyčit rohy.

Zábavka se vydařila, v sále nebylo přecpáno, nicméně, u publika nezáleží na kvantitě, ale na kvalitě. Členové skupiny N.V.Ú., kteří nám vystoupení zprostředkovali, do nás i do sebe lili jeden panák za druhým. Když jsme odjížděli na nocleh do Hradce Králové, dojeli jsme Jyřýčka s jeho bicyklem a odvezli ho do Kratonoh, kde tvrdil, že bydlí. Pamatoval se, že třikrát sjel ze silnice do příkopu, nepodařilo se mu ani pustit dynamo, byl úplně mokrý, asi spadl i do vody. Další důkaz, že heslo Punk is dead neplatí.

Spali jsme na koleji, bohužel se nepodařilo domluvit snídani do postele ani čerstvé květiny na pokojích.

V sobotu jsme hráli uprostřed Vysočiny ve Zbilidech. Ani tam nebylo právě přecpáno. I na tuto zábavu přijel Jyřýček, panáky se oplácely. Někteří členové skupiny Brutus pak začali dělat neuspořádané a chaotické pohyby, které nakonec vyústily v komatický spánek. Dálniční bufet Melikana, kde jsme se zastavili na zpáteční cestě, se zdál být v půl páté ráno středem světa, pevným bodem, ze kterého pohnout zeměkoulí je hračkou. Co ještě včera bylo aktualitou, je dnes již Kronika


Sáša Pleska

Předchozí: 03-2001 02-2001 01-2001 12-2000 11-2000 10-2000 07-08-09-2000 06-2000 05-2000 04-2000 03-2000
Následující: 05-2001


home
Návrat na domovskou stránku skupiny BRUTUS
[Cestovní plán] [Přehled vydaných desek] [Texty] [Básničky a říkanky] [Fotogalerie] [Kronika] [Historie] [Návštěvní kniha] [Kontakty]