kronika Brutusu

home
Návrat na domovskou stránku skupiny BRUTUS
[Cestovní plán] [Přehled vydaných desek] [Texty] [Básničky a říkanky] [Fotogalerie] [Kronika] [Historie] [Návštěvní kniha] [Kontakty]

Domů
Cestovní plán
Přehled vydaných desek
Texty
Básničky a říkanky
Fotogalerie
Kronika - poslední díl
Historie skupiny
Návštěvní kniha
Kontakty
Kronika: 05-2001
Předchozí: 04-2001 03-2001 02-2001 01-2001 12-2000 11-2000 10-2000 07-08-09-2000 06-2000 05-2000 04-2000 03-2000
Následující: 06-2001

28.5.2001

Tak jsme měli hosty, skupinu Vibrators z Londýna, a skupinu Twelfth House z Chicaga. The Vibrators, kteří jedou světové turné k 25. výročí -tolik roků už uteklo od punkové exploze ve Velké Britanii- ve středu ve Futuru v Praze nasadili velmi brutálně. Když jsme v pátek ve Zbiroze vybalili aparát, byly u basového Marshalla utržené membrány od dvou reproduktorů. Není to poprvé, kdy pankáči něco na podiu zničili, ale Vibrátorům táhne na šedesátku, čekal bych, že si toho alespoň všimnou a něco řeknou. Rock and roll to byl ovšem tolik naplno, že to ani nepoznali, je vidět, že nedělají nic jen tak jako. Náhradní reproduktory jsme vozili tři roky, na potvoru před letní sezónou při úklidu autobusu je Kouťák nechal doma ve sklepě, tak jsme museli na páteční večer vybalit jejich Hiwatta.


Brutus ve Zbiroze 25.5.2001, foto Luděk Monhart The Vibrators ve Zbiroze 25.5.2001, foto Luděk Monhart
Kliknutím se obrázek otevře ve dvojnásobné velikosti do zvláštního rámu

Domluvili jsme se s Radiem Limonádový Joe, což je z podstatné části skupina Visací zámek, že si přijdou do Futura pro nějaké nahrávky, suvenýrový stánek Vibrátorů byl bohatě zásobený novými CD i reedicemi za tu spoustu let. S Janem Haubertem jsme postáli u barového pultu, přes který šlo určitě víc peněz než pětikilo na jeden CD, ale nevím, jestli si nakonec něco odvezl.

Dostali jsme e-mail:
Subject:  rozhorceni
   Date:  Thu, 24 May 2001 09:55:11 +0200 (CEST)
   From:  Zahradkari Kersku 
     To:  pleskaa@brutusrock.cz

Nazdarek Sasiku! 
Jsme radi, ze sme dostali rozpis a dekujeme ti. Vsak pani
postacka byla na rozpacich z uvedené adresy: Nase Jméno
je Zahradkari Kersku!!!...nemyslim si, že by snad nekdo z
nas psal natolik necitelne, aby bylo mozny, napsat na
adresu toho rozpisu Zahradkáři Kersitu....!!!ja fakt
nevim...!!!! Jo vlastne taky nevim, jesli ti tyhle
mejliky vubec chodi...jinak si jich musel dostat uz
moc...!!! 

A ted trochu chvaly...jste fakt dobry!!!...teste se na
vikend, to to bude velky...asi prijedem do
Plas,...Zbiroch je nejistej...ale urcite se teste-Jestli
vas neznici to co znicilo americký indiány, tak vás
rozhodne znicej ZAHRADKARI KERSKU!!!!!! tak to je pro
dnesek vsechno....snad... . 

Ahoj VASI NASI ZAHRADKARI KERSKU 
Jo, Plasy proběhly podle načrtnutého scénáře. Twelfth House se směsí folku a jazzu hráli jen krátce, slavily se maturity, můj bratr Michal ji slavil po pětatřiceti letech v Rakovníku, tak se nemohli dlouho zdržet. Všem, kteří maturitu dělali letos, blahopřejeme!

Vibrators to ovšem rozjeli naplno. Kdysi dávno v osmdesátých, v hlubokém komunismu, přijela do Plas na nás, jako Kyklop, kontrola z nějakého úřadu, který všechno zakazoval a povoloval, jak se jmenoval, to už dnes nikdo neví. Tenkrát překontrolovali všechen aparát, který jsme tam měli, kvůli účetnictví, snad i délku kabelů přeměřili, a když nenašli nic, co by nesouhlasilo, vytkli nám, že aparát je na Velkou louku příliš slabý. Dnes máme aparát dvacetkrát silnější, ale v sobotu nestačil. My jsme svůj blok odehráli bez problémů, ale při Vibrátorech, po třičtvrtěhodině, začaly vypínat pojistky v 1kW bednách Zeck, tak byl jen jeden přídavek a už se nedalo hrát. Na závěr večera vypálila firma Soptík velký maturitní ohňostroj. Příští takový, nebo ještě větší, se chystá za čtrnáct dní do Roztok na Berounce.

V Praze v tu chvíli hrál Nick Cave, ale toho zvou jiní, kterým se nade vše líbí. Myslím, že kdyby Joey Ramone neonemocněl a neumřel, Žluťák by dostal do Plas zpoza oceánu i Ramones.

Příští týden na hradě Vlčtejn a ve Staňkově hostíme Rosin Coven, rozzářený hudební happening z Kalifornie. Ve Staňkově byli už loni. Kdo by je chtěl vidět, co vidět, zažít, v klubovém prostředí, tak budou taky v Plzni Pod lampou a v Praze v Akropoli společně s Ivou Bittovou, podrobnosti jsou na jejich webové stránce.

Když pitvají opata lopatou, tak je to lopatoopatopatologie.

21.5.2001

Do Mostu jsem v pátek jel vlakem schválně přes Ústí, abych viděl elektrárnu EMě3 v lesku podvečerního slunce. Trochu pršelo, dala se čekat i duha nad chladicí věží. Je to elektrárna s nejsilnější turbinou na vysokotlakou páru z uhlí v Čechách. Lístek je o dvacku dražší, ale lidi zaplatí tisíce, aby viděli moře, a na něm je vidět jen voda a voda ... Nakonec jsem elektrárnu propásl, protože jsem se začetl do nové knížky od Petra Šabacha Opilé banány. V Rudolicích se pěstuje výborné víno, ale neprodává se tam, skoro nikdo z místních o něm neví. Vzpomněl jsem si na řeckou báji o stařeně, která měla jedno suprpronikavé oko, které vidělo všecko, ale jen venku: doma to oko musela odkládat, tak doma byla slepá. Zábavka se vydařila, i když zpočátku lehce mžilo.

Chmel v Lišanech už má tři čtvrtě metru, v Třeboci půl, a v Lounech celý metr. Chmel se okolo drátů otáčí a roste vzhůru, nakonec očesat šišky, lupulín, pivovar, atd. - koloběh přírody. Zábavka v Lounech se nejen vydařila, ale i dost protáhla, stejně jako louni. Na basové kytaře alternoval Petr Bradáč trsátkem, což dělá úplně jiný zvuk. Fotografie Mirka Blažka jsou na serveru Olympus. Čenda vymyslel básničku:

Holka jako galusk

Za chladu i v hicu
Ochutnej mou pizzu
Přidržuj se lapel
A líbej mě na pel

Dostali jsme email k Dobřanům:
Subject:   Brutus OU JÉ!!!!!!!
   Date:   Thu, 17 May 2001 13:40:21 +0200
   From:   yZI Tereza
     To:   pleskaa@brutusrock.cz

Ahojky Sašo,
možná si mě kapku pamatuješ - jsem ta holka, co po Tobě
chtěla v Dobřanech ty rozpisy. Jen jsem Ti chtěla napsat,
že se Vám Brutus vydařil. Nečekala bych Vás na takový
akci, ale příjemně ste mě překvapili. Někde sem četla, že
se ředitel blázince, rozhodl uspořádat tenhle fesťák i
příští rok. Myslim si, že Vy jste tam byli celkem solidní
lákadlo, takže pokud se tahle super akce bude opakovat,
tak bych uvítala, kdyby tam bylo podobný složení kapel
jako teď. Sem moc ráda, že jsem se vykašlala na práci a
jela si jednou taky užít víkend. Bylo to fakt hodně
dobrý, určitě na tom mělo nějakej podíl sluníčko, ale
taky pohodový lidičky. Moc se mi tam líbilo. Jo - taky
jste mě překvapili tim, že jste po odehrání Vašich
písniček nezbalili "kufry", ale taky se zapojili do akce.
To bych opravdu nečekala, je vidět že Brutus ještě tolik
neznam, ale příjemný překvápka beru.

Díky za rozpisy, měj se príma a pozdravuj zbytek kapely.
Když mi budeš chtít napsat (třeba změny v rozpisu - na
internet se moc nedostanu, jsem plně pracovně
"vytížená"..), tak má adresa do práce je:
zidkova@kappa.cz

OU JÉ!!! 

PS:musim se zase zapojit do pracovního procesu pa
Terka 
Jo a rozpisy do Plzně už došly!!!!!
Mezi ploty jsme viděli Kurtizány z 25th Ave, Dan Gladiš and Bangladesh, Nšo-Či a Plexis, pak jsme jeli do Hluboké u Kdyně. Někteří z kapely byli jinde, sledovali divadla, nebo šli do pivovaru-hospody na náměstí. Kulturní nabídka Dobřan byla obsáhlá a nedalo se stihnout všechno najednou, tak jsme se museli rozdělit. Dostal jsem taky ještě barevnou pohlednici od jednoho svěřence z Dobřan, je celá popsaná, je v ní moc pozdravů, že jsme tam spolu mluvili, a že půjde domů v červnu, že mám přijít na návštěvu nebo poslat stovku, ale jméno ani zpáteční adresu jsem tam nenašel. Nějaké adresy jsem si tam poznamenával, ale teď nevím, která je která, a na všechny stovku poslat nemůžu. Musím si to nějak srovnat.

Ve středu v Praze na Smíchově ve Futuru, v pátek ve Zbiroze a v sobotu v Plasích budeme mít vzácné hosty, skupinu Vibrators z Londýna, průkopníky britského punku. V sobotu ještě k tomu folkrockovou skupinu Twelfth House, kterou založil můj bratr Michal v Chicagu.

14.5.2001

Minulé úterý večer na státní svátek jsem dotisknul adresy ze zasílacího seznamu na rozpisy, ve středu ráno jsem je ve čtyřech krabicích taxíkem odvezl na podací poštu Rakovník 2. Byly seřazené podle PSČ, podle obce/ulice, podle čísla v ulici, podle příjmení a jména. Kromě toho byly zagumičkované do svazků, 10 kusů a víc podle 5 číslic PSČ = svazek, při menším počtu totéž se 3 číslicemi, při ještě menším podle uzlu. Téměř stejný postup podávání hromadných zásilek standard mail je podrobně popsán na webu americké pošty www.usps.gov. I tam se stalo směrovací číslo tajemným totemem, který pošta libovolně smí měnit a blahosklonně sdělovat podle vlastního uvážení. Americká pošta dokáže dopravit obyčejný dopis za 34 centů po celé ploše Spojených států a Kanady včetně Aljašky a Havaje, obsluhuje dvacetpětkrát víc obyvatel než pošta česká. Obchodní tiskoviny dopravuje s větší slevou než pošta česká, nedoručitelné zásilky sice vrací jen za příplatek, ale nabízí sdělení nové adresy příjemce odesilateli. A to si ještě na tu poštu Američani stěžujou, jak je byrokratická, drahá a těžkopádná! V pátek naše cestovní plány ještě nedorazily do Plzně a západních Čech, kde jsme hráli.

V Dolní Bělé bývá obvykle chladná noc, použili jsme mnohonásobnou impregnaci, za přetažení konce o jednu hodinu bylo nutno na místě zaplatit obci 1000 Kč pokutu. Pohostinsky vystoupil Milan Štelcl, zpěvák z prvních LP Brutus, ve velmi dobré formě a opravdové pohodě. Do čtyřicet kilometrů vzdáleného Rakovníka jsme se dostali v pět ráno, nástup na Dobřany byl stanoven na 10h.

Vstal jsem v půl desáté, svět se okolo mne točil na všecky strany, ve vínovém obchodě na náměstí jsem zakoupil dvě láhve/kalamáře červeného Zámek Mělník a vyrazili jsme do Dobřan. V blázinci jsem ještě nebyl, akorát jsem četl Keseye Kukaččí hnízdo a Greenbergové Neslibovala jsem ti procházku růžovým sadem. Ještě v době, když jsem uvažoval o tom, že budu muset dělat papíry na hlavu kvůli vojně, jsem přečetl nějaké populárně psychiatrické příručky, jako je Syřišťové Jejich svět. Dobřany je velký blázinec pro patnáct set svěřenců. Nevím, kolik je tam psychiatrů a zřízenců, dostali jsme oběd v jejich jídelně, měli tak 100 vidliček a nožů. Musí to být docela mraveniště, určitě se všichni neznají. Kouťáka, který chodí zásadně v seprané kostkované flanelové košili, si svěřenci zařadili mezi sebe a ptali se ho divné otázky. Nevím, jak vnímají vpád divadelníků a kapel, hlučného a někdy neomaleného vnějšího světa, mezi ploty, na posvátnou půdu léčebny. Hned po příjezdu nás uvítal Václav Timkovič, který se léčí už patnáct let na schizofrenii. Předtím fotografoval a psal básničky. Do zasílacího seznamu na cestovní plán se zapsal jako první, někdy v roce 1980 nebo 1981, měl jsem jeho dopis schovaný, a pořád ho možná ještě mám, jenže už nevím, kde. Napiš data a místa čajů, stačí koresponďák, a vyrážíme. Václav Timkovič zvaný Hašiš.

V Hluboké u Kdyně jsme hráli poprvé. Hrálo i tančilo se v nenapuštěném bazénu koupaliště, bylo to velmi příjemné, zimu, která zaútočila po půlnoci, jsme neohroženě rozptýlili cíleným náporem grogů.

Na cestovním plánu jsou první změny: na obecním úřadě ve Skašově se něčeho zalekli, proto v pátek 29. června jsou domluveny Přeštice přímo vprostřed města na házenkářském hřišti vedle Lidového domu. V sobotu 18. srpna ještě před Mácháčem uděláme hodinové matiné v Praseku na motorkářském srazu. Protože je to odtud na Mácháč 100 km, nejlépe by bylo letět hydropláněm, ale ten nemáme, ani nevíme, kde ho vypůjčit.

Co ještě včera bylo aktualitou, je dnes již Kronika
Sáša Pleska


Předchozí: 04-2001 03-2001 02-2001 01-2001 12-2000 11-2000 10-2000 07-08-09-2000 06-2000 05-2000 04-2000 03-2000
Následující: 06-2001


home
Návrat na domovskou stránku skupiny BRUTUS
[Cestovní plán] [Přehled vydaných desek] [Texty] [Básničky a říkanky] [Fotogalerie] [Kronika] [Historie] [Návštěvní kniha] [Kontakty]