kronika Brutusu

home
Návrat na domovskou stránku skupiny BRUTUS
Cestovní plán | Přehled vydaných desek | Texty a akordy | Básničky a říkanky | Fotogalerie | Kronika | Historie skupiny | Návštěvní kniha | Kontakty |

Domů
Cestovní plán
Přehled vydaných desek
Texty
Básničky a říkanky
Fotogalerie
Kronika - poslední díl
Historie skupiny
Návštěvní kniha
Kontakty

Kronika: 10-2001

Předchozí: 09-2001 08-2001 07-2001 06-2001 05-2001 04-2001 03-2001 02-2001 01-2001 12-2000 11-2000 10-2000 07-08-09-2000 06-2000 05-2000 04-2000 03-2000

Následující: 11-2001

28. 10. 2001

Předvánoční dýchánek 22. 12. nebude v Lubné u Rakovníka, pravděpodobně bude v Rakovníku v klubu Max (dříve Dům Osvěty). Na tento sál mám špatnou vzpomínku, před deseti lety mně tam někdo z balkonu, který je nad podiem, nablil na hlavu a do piána.

Vystoupení v klubu Doma v Ústí nad Labem nebude, podobně jako na jaře hledáme jiný sál.

V sobotu jsme byli v Kardašově Řečici. Na přání pořadatelů se začínalo v půl desáté. Zábava se slušně rozjela i při minimální spotřebě podpůrných substancí, alespoň na straně souboru. Končilo se skoro v půl třetí, 28. října, kdy celý národ slaví Svátek republiky. Při té příležitosti se možná někde zpívá Kde domov můj, my jsme zapěli Gloria od Van Morrisona.

23. 10. 2001

Předvánoční dýchánek 22. 12. nebude v Lubné u Rakovníka. Majitelé obecního domu k tomuto libému účelu nepropůjčí svůj skvělý sál. Jedním z důvodů je pravděpodobně ranní opilecký řev v obci, na kterém se písní Když táhne bílý losos peřejí podíleli i někteří členové našeho souboru. Teď hledáme jiné místo.

Ve středu jsme se pěkně pobavili a obveselili ve Futuru v Praze na Smíchově. Dostali jsme pochvalný e-mail:
Subject: Koncert ve Futuru
Date: Thu, 18 Oct 2001 11:30:42 +0200

Vcerejsi koncert byl opravdu vyborny, po nekolika
tanecnich zabavach na venkovnich tanecnich
parketech jsem mela vcera konecne moznost vas videt
ve vyborne ozvucenem "malem" klubu. Byl to opravdu
vyborny zazitek, prijemna zmena, jiny lidicky, jiny
prostredi, ale stejna skupina BRUTUS. Vydrzte
takovy jaky jste, moc bych si prala, aby i moje
deti poznaly vybornou bigbitovou skupinu. Jste
skvely, tesim se na dalsi koncert, bude to bud
Krasna Hora nebo Lucerna, mozna oboje. Mejte se
tak, jak dovedete, a na videnou vas
BRUTUSfanda (Jana)
V pátek jsme byli ve Stříbře. Toto město má svoji magickou přitažlivost. Ještě v osmdesátých letech jsme tam dvakrát v noci zajeli autobusem. Jednou jsme budili správce restaurantu, kde jsme den předtím zapomněli na věšáku kabát, ještě tam visel, a byl navrácen. Po druhé jsme jeli na stanici Veřejné bezpečnostia) pro papíry od kapely - povolení k veřejnému vystupování. Sebrali nám je příslušníci VB na taneční zábavě v Záchlumí, s tím, že jsme přetáhli čas, místo o půlnoci jsme skončili v 0:06. Ty papíry už jsme nikdy nedostali zpátky. Po třetí a vzápětí po čtvrté a po páté v jediném dnu jsme do Stříbra zajeli s Jirkou Novákem, dřívějším řidičem Brutobusu, který opovrhoval silniční mapou a orientoval se výhradně podle citu. Asi za měsíc všechno zapomněl, a celé to zopakoval.
--------
a) Nevím, jestli se nepsalo i velké Bezpečnost, máme doma jen nové vydání Pravidel, a tam už jsem to nenašel.

Na zábavu se dostavil četný dav. Sál jsme opouštěli kolem páté hodiny ranní. Spali jsme jako obvykle v turistické ubytovně přes ulici. Přesto ji někteří členové v ranním šeru nenalezli a přespali zčásti v autobusu, zčásti venku v listí. Probudil jsem se na ubytovně ještě před polednem a v obchodě koupil česnekovou instantní polévku od globálního mezinárodního giganta Maggi. Na zadní straně obalu stojí vytištěno: INSTANTNÍ POLÉVKA - NEJLEPŠÍ LÉK NA ZÁCPU! A obrázek uvízlých automobilů. Polévku jsem rozpustil, snědl - a nic. Na některých značkách piv by se nicméně takovým nápisům dalo věřit doslovně.

Jo.

V sobotu v Horažďovicích byla hezká zábavička. Letos to na sále i v zákulisí vypadalo snad ještě kulturnějí než loni v listopadu. Na konci se připotácel už trochu zmožený návštěvník: „Pamatuješ si mě?“ „No nepamatuju, vždyť jsem ti to říkal už minule!“ Na zpáteční cestě do Rakovníka jsme zastavili u pumpy Shell. Paní, která tam před ránem myla podlahu, jsem se ptal na to, co pro mě v tu chvíli představovalo nejdůležitější problém na světě: Jestli Shell jako těžební společnost je taky členem OPEC? Paní řekla, že mi na to určitě odpoví, ale NE TEĎ...

Program oslavy 10-letých narozenin plzeňského radia FM Plus, kde máme hrát 1. prosince, je na jejich velmi vybudovaném webu. Jestlipak vůbec pouštějí Brutus?

15. 10. 2001

V pátek jsme byli v Liberci v secesním kulturním domě v Lidových Sadech. Sál nebyl plný, nicméně velmi jsme se pobavili a velmi se nám to líbilo. Určitě to zopakujem.

Připraveno předem
Rozbal svoje etui
Ať se trochu zfetuji
Etuje etuje
Dobře je že je tu je

V autobusu na zpáteční cestě jsem částečně procitnul v Praze na Žižkově v Koněvově ulici. Oba dva místní názvy jsou po slavných vojevůdcích. Akorát Stalin byl asi špatný maršál, že po něm v Praze nezůstal místní název. Nuž, ať žije hejtman Žižka a maršál Konev!

Ve středu jsme v Praze ve Futuru na Smíchově, v pátek ve velkém sále ve Stříbře, v sobotu v sále Horažďovicích. Nevím, proč naši milí pořadatelé a manager ignorujou globální oteplení, posledních několik let by se daly pořádat taneční zábavy venku snad až do Silvestra, i v listopadu je běžně v noci teplota +5 °C, stejná jako v květnu.

9. 10. 2001

V pátek jsme byli v Toužimi. Dostali jsme várku fotografií z letošního roku, zapomněl jsem od koho, ale nevadí, stejně je ještě nemám oskanované. Dárky, které dostal Michal k narozeninám, nám udělaly velkou radost. Zábavy se zúčastnilo dost lidí. V půlce pan pořadatel padl naznak a musel být odvezen záchrankou k hospitalizaci.

V sobotu jsme byli v Želči. Pro motorkáře, kteří přijeli navzdory husté mlze na svých strojích, jsme dávali pomalou píseň Ona řekla ne.

Oba dva večery hrál na bubny Pavel Fišar. Na výzvu, že hledáme zpěváka, se nikdo nepřihlásil, tak se Vláďa Hasal rozhodl nadále věnovat zpěvu a managementu kapely.

V neděli večer jsme se byli podívat na koncert skupiny Briana Setzera z New Yorku. Vystoupení, původně plánováné do Velkého sálu pražské Lucerny (3500 míst), bylo pro ne zas až tak velkou účast publika přesunuto do Lucerna Music Baru (1000 míst). Nakonec byl tedy koncert tam, kde jsme ho chtěli vidět, kde budeme příští měsíc, ve středu, 21. 11., hrát po čtyřiatřicáté! Odhalení U.S. vlajky, a pak už swingující rock and roll, vesměs v tečkovaném rytmu, maso nesmírné.

V klubu nikdo nebyl omylem, při výzvě k tleskání do rytmu |čtvrťová pomlčka - dvě osminy - čtvrťová pomlčka - čtvrtka| nikdo netlesknul vedle. Dalo by se čekat, že na takovou atrakci bude sál plný muzikantů z místních rockových a punkových kapel. Viděl jsem jen skupinu Požár Mlýna. Dee Dee Ramone píše ve svých vzpomínkách, jak chodili na koncerty svých oblíbených kapel, a natáčeli si je na přenosný kazeťák, aby věděli, jak mají hrát. V Čechách dlouho koncerty vůbec nebyly, všichni si zvykli poslouchat - hodně profláknuté, jiné se sem nedostaly - desky, a tak všichni hrajou podle toho, co je na těch hodně profláknutých deskách. A v tom je ten problém, že to správné na těch deskách není, a proto ty české kapely nehrajou tak, jako ty kapely z New Yorku. Vlastně i správné české radio tu chybí: o tom, co hraje Brian Setzer, známý ze skupiny Stray Cats, jsem se dozvěděl z týdeníku, který připravuje Wojciech Mann na Polské Trójce.

V tiskárně Fitos ve Staré Pace máme připravené plakáty, čtverce o straně skoro 80 cm, vyvedené drahým, ale zato sytým sítotiskem. Očekává se, že tlustý nános barvy nevybledne ani po třech letech venku na přímém slunci.

V pátek budem v Liberci, ve velmi pěkném sále v Lidových Sadech. Příští středu, 17. 10., nebudeme po pětatřicáté v Lucerna Baru, jak jsem omylem spočítal na předchozí verzi této stránky, ale ve Futuru v Praze na Smíchově.

2. 10. 2001

Před poštou u rakovnického nádraží stojí několik pěkných nových modrých dodávek Ford. Vladěna říká, že už nejmíň dvě jsme České poště zaplatili my. V pondělí jsem tam dotáhnul čtyři krabice tištěných cestovních plánů, podaných jako obchodní tiskovina v pěti stech označených a zagumičkovaných svazcích na skoro dvacet pět tisíc adres v ČR. Ze zasílacího seznamu jsme smazali záznamy s posledním kontaktem v roce 1992, přes dva tisíce záznamů, včetně těch, které pošta vrátila z posledních tři podání. Záznamy s posledním kontaktem před rokem 1989 chceme ponechat bez časového omezení, záznamy s posledním kontaktem v roce 1993 zrušíme napřesrok, atd..., dokud se nám bude dařit držet krok se stále stupňovanými požadavky doby. Až to nepůjde, pak si koupíme Forda vlastního a budem to rozvážet sami.

Dostali jsme e-mail:
Subject:  Littlebit request
Date:     Thu, 27 Sep 2001 19:23:48 +0200

Zdar a sílu Brutusu na věčné časy !!
Velice mě potěšil a zároveň překvapil Váš
poslední cestovní plán PODZIM 2001. Nevím
přesně kdy a kde jste nafotili ty roztřesené
ruce na titulu listu, ale jsem si jistý, že
patří mé maličkosti. Hodinky, pihy na levém
předloktí, vlasy máčené v pivu a občanka mého
tehdy již spícího kamaráda mě o tomto faktu
utvrzují. Věz, že jsem právem hrdý, že jako
jeden z mála z čeledi brutusů pivomilných,
jsem byl umístěn na listu takové velikosti
(nemyslím samozřejmě formát listu, ale obsah)
Myslíš, že by bylo možno poslat mi tu fotku
celou mailem nabo poštou?

Byl bych Ti velice zauzlován. 
 
S pozdravem
Václav

P.S.  Hořkost Krušovic - chuť má z nejmilejších!
Zápis do sešitu jsem po hodině hledání našel, bylo to Kladno u Konvalinků, 11. 2. 2000. Fotka je ještě v tiskárně, tiskla se celá. Tiskly se tyto varianty: cestovní plán s rámečkem PP, cestovní plán bez rámečku PP, pohlednice Pozdrav z Brutusu a cestovní plán plakát A2. Dávám do obálky a posílám.

Začalo babí léto. V Lucerna Baru minulý čtvrtek byl docela rachot. Panu zvukařovi se po půlce bigbít nějak zalíbil a pouštěl to, co to dalo. I v pátek v Lubné se pánům zvukařům bigbít nějak zalíbil. Po přestávce a náležitém občerstvení u zvukového a mixážního pultu - seděl za ním Kouťák a jeho dva zvukařští kolegové z Rakovníka - propuknul v netlumeném sále místního kulturáku hustý kravál. Betonové podium, jako obvykle, ke konci bylo zalito zkondenzovanou vodou. Při nakládání jsme ztratili bleděmodrý rudl. V tomto roce budeme v Lubné ještě jednou, a to v prosinci, třeba se ještě do té doby najde. V sobotu do Krásné Hory nad Vltavou přišlo mnoho krásných dívek. I v Krásné Hoře budeme v tomto roce ještě jednou.

Václav Košař, který po odchodu z Brutusu loni založil skupinu Dr. Feelgood Revival, se vrátil, a hraje na kytaru místo Muma. Celokapelní denní spotřeba vodky klesla tak asi o litr. V repertoáru je možno zaktivovat některé klasické bigbítové opusy, kde je potřeba vysoký hlas.

Co ještě včera bylo aktualitou, je dnes již Kronika
Sáša Pleska


Předchozí: 09-2001 08-2001 07-2001 06-2001 05-2001 04-2001 03-2001 02-2001 01-2001 12-2000 11-2000 10-2000 07-08-09-2000 06-2000 05-2000 04-2000 03-2000
Následující: 11-2001


home
Návrat na domovskou stránku skupiny BRUTUS
Cestovní plán | Přehled vydaných desek | Texty a akordy | Básničky a říkanky | Fotogalerie | Kronika | Historie skupiny | Návštěvní kniha | Kontakty |