Kronika Brutusu

home
Návrat na domovskou stránku skupiny BRUTUS
Cestovní plán | Přehled vydaných desek | Texty a akordy | Básničky a říkanky | Fotogalerie | Kronika | Historie skupiny | Návštěvní kniha | Kontakty |

Domů
Cestovní plán
Přehled vydaných desek
Texty
Básničky a říkanky
Fotogalerie
Kronika - poslední díl
Historie skupiny
Návštěvní kniha
Kontakty

Kronika: 11-2002

Předchozí: 10-2002 09-2002 08-2002 07-2002 06-2002 05-2002 04-2002 03-2002 02-2002 01-2002 12-2001 11-2001 10-2001 09-2001 08-2001 07-2001 06-2001 05-2001 04-2001 03-2001 02-2001 01-2001 12-2000 11-2000 10-2000 07-08-09-2000 06-2000 05-2000 04-2000 03-2000

Následující: 12-2002

25.11.2002

Ve středu jsme hráli v Lucerna Music Baru. Počet návštěvníků byl menší než obvykle, ale pobavili jsme se stejně, ne-li víc. V Praze zasedali vůdci spřátelených armád a policejní opatření na jejich ochranu vypudila z centra obvyklý ruch. Ve školách byly vyhlášeny zvláštní prázdniny, takže v Praze zůstali jen studenti, kteří se chtěli podílet na demonstracích, a členové skupiny Caktus, kteří chtěli doplnit svoje školní nástěnky.
Caktus nástěnka z gymnasiaŠkolní nástěnka z gymnasia, kde studují členové skupiny Caktus. Večer v sobotu 30. 11. 2002 bude Caktus v sokolovně v Praze - Řepy.

V pátek jsme hráli v Chrástu u Plzně. Vybavení sálu se od doby, kdy jsme tam hráli naposledy, zlepšilo, funguje bar i topení, ale akustika zůstala stejně špatná jako dřív. Hraje se tam teď každý týden. U baru jsme zjistili, že se podstatně zlepšila kvalita božkovského rumu.

V sobotu jsme byli v kulturním domě v Horažďovicích. Sál koncipovaný jako divadlo má výbornou akustiku, slabinou je neustálý průvan na jevišti. U nálevního pultu jsme ověřili, že vysoká kvalita božkovského rumu zaznamenaná předešlý večer není náhodnou odchylkou. Zábava se místo plánovaných čtyř hodin protáhla na hodin pět.

Jak to vypadalo před měsícem v Plzni ve Svornosti, píše a především pěknými fotkami ukazuje magazín vplzni.cz. Píšou tam taky o jiných akcích. Pěkně o skupině Brutus a taky o jiných kapelách píšou ve webzinu protiproudu.cz. O skupině Brutus je třeba psát od raných studentských let, zde jsou školní stránky žáků obchodní akademie v Příbrami.

18.11.2002

Cestou do Toužimi v pátek jsme přemítali o tom, zda chystané řinčení atlantskými zbraněmi nezhatí plánované vystoupení ve středu v Lucerna Baru v Praze. Projede brutobus k Václaváku přes všechny ohlášené mírové demonstrace, kde budou spojení protestující z celého světa protestovat proti světovému spojování a bojovat za mír rozbíjením výloh bufetů, jejichž celosvětová síť je určena právě jim? Napadlo nás, že s policejní ochranou by se to mohlo podařit. Michal si vzpomněl, že zná někoho z ministerstva vnitra, kdo zajišťuje motorky s praporkem, hned tam zavolal a jednu na středu večer objednal. Michal jede s muzikálovým souborem na celý týden na zájezd na Moravu, v Lucbáru nebude, tak jestli blufoval, bude mu to jedno.

Zábavka v toužimské bývalé tělocvičně Turnvereinu se hezky povedla a o tři čtvrtě hodiny protáhla. Přišlo dost lidí z blízkého i vzdálenějšího okolí. Pan pořadatel zorganizoval i napsání ohlašovacího článku do kulturní rubriky karlovarských novin. Na akce tam jezdí zábavové autobusy, což nepochybně snižuje procento řízení pod vlivem. Kouzlo procentového vyjádření: Když 30% bouraček způsobí řidiči pod vlivem, a při tom 99% řidičů pod vlivem jezdí, tak na 1% střízlivých zbývá celých 70% bouraček. A na Moravě to někdy bývá ještě horší, tam prý jezdí pod vlivem všichni. Ještě větší kouzlo: Začíná globální oteplování, teplota loni byla skoro o 10% vyšší než předloni.
teplota loni byla o 10% vyssi nez predloni

V Olešnici nad Cidlinou, to je kontinuální pokračování Chlumce, mají v útulném sále na programu kapely místní i kapely z celé republiky, což jsou vlastně taky místní, protože ta republika tak moc velká není. Hráli jsme tam v předvečer výročí poslední revoluce, po níž se náš stát opět zmenšil. Revoluce je protizákonná akce, u které, pokud se podaří, protizákonnost se promíjí. U Chlumce na poli občas vykopou kosu, cep nebo kyčel po sedlácích, kterým se nepodařila. Jejich chybou bylo, že žádali dodržení zákona. Tak se revoluce nedělá. Komu se před poslední revolucí nedostávalo razítka zaměstnavatele v občanském průkazu, byl jako příživník odsouzen do vězení. To dnes není možné, protože občanské průkazy jsou kartičky z plastiku a razítko by se z nich hned setřelo. Zástupci týnecké skupiny Ještě něco nám přinesli multimediální CD, na kterém jsou jejich písně s folkovými texty a video ze zkoušky a koncertu. Přišel se podívat Pafka ze skupiny NVÚ. V sobotu budou slavit v Chlumci patnáctileté výročí. Blahopřejeme. Za tu dobu stihli už docela dost, a něco už se nedá zopakovat, z nedávné doby si vzpomínám na Rock Café v Praze, kde hráli s ještě živým Dee Dee Ramonem.

10. 11. 2002

Klub v koleji Vltava na pražském Jižáku slavil šesté výročí otevření. Klub se teď nejmenuje Lev, ale nějak jinak, název jsem zapomněl. Oslava byla kombinovaná s reklamní akcí božkovské likérky na nový hořkosladký nápoj Orange. Po důstojné oslavě přišel čas sbalit aparaturu, část technické sekce se této činnosti, ani žádné jiné již nemohla zúčastnit kvůli regeneračnímu spánku. Pro vytrvalé opilce z řad nastupující mladé inteligence, kteří v klubu setrvali až do uzavření, nepochybně odstrašující příklad. Pražská část souboru se záhy po produkci odebrala do pelechů k zaslouženému odpočinku. V ranním mrazu - balilo se s pomocí přátel a příbuzných do šesti - se mi nechtělo cestovat do Kralup, spočinuli jsme v ubytovně Twin vedle hotelu Opatov, odkud nás začali vypuzovat už v deset a definitivně vypudili v poledne. Z mincovního internetového automatu ve vestibulu jsem odpověděl na emaily a vyrazili jsme do Brna.

Na dálnici jsme stavěli u několika pump, z účtenek teď vidím, co jsme tam kupovali, čtyři láhve vína, feferonkové kompoty, nakládaný sýr. Silně aromatický nakládaný sýr jsme hned v autobusu zkonzumli, vzduch zhoustnul jako v galéře, kde přikovaní veslaři nikdy neopouštějí své pracoviště. Klub Babylon v Brně na Dominikánském náměstí je hluboko v podzemí. Pořadatel tam po zákazu klubu Edison Garden, který vybudoval na místě ruin po původní továrně na žárovky, přemístil malou část vybavení a všechny akce. Klub má orientaci podobnou jako pražský Lucerna Bar, na nás, bez mediální podpory, pouze na plakáty, tam ovšem nepřišlo tolik lidí. Kdo přišel, nelitoval, kdo nepřišel, může to zkusit příště, pokud nás tam ještě někdy pozvou. Začali jsme bez zpoždění a před půlnocí skončili. Většina jiných souborů by do hodiny sbalila nástroje a opustila podnik. My jsme setrvali do šesté hodiny ranní a aby pohostinnost personálu neochabla, cítili jsme povinnost stále si něco dávat u barového pultu. V mračnech dýmu jsme jednu chvíli uvažovali, že bychom ruskému protiteroristickému komandu mohli poradit, co rozptýlit do klimatizace, aby to paralyzovalo celé divadlo spolehlivěji než nějaké mizerné morfinové narkotikum. Hotel, kde jsme přespali, se jmenoval nějak jako Rustikál a dlouho jsme ho hledali, protože jsme se, už skoro u cíle, na cestu zeptali městského strážníka a dokonale podle jeho rad pak zabloudili. V hotelu se nám velmi líbilo, snad se nám podařilo vyvarovat se činů, které by si tam zapamatovali a při následných žádostech o ubytování prohlásili, že mají obsazeno na tři měsíce dopředu.

V olomouckém klubu „S“ s námi hrála skupina Quercus. Hráli klasický rock, zpěvák zpíval vysokým hlasem a pěkně jim to ladilo, tančilo se od samého začátku. Přestože ten večer hrály dvě kapely, účast publika byla nevalná. Živé kapely tam vystupují díky neutuchajícímu pořadatelskému nadšení a přízni. V Olomouci jsem ten večer poprvé nakupoval v hypermarketu Globus. Nevím, jestli to nebyl jen supermarket, ale ještě jsem v ničem tak velkém nebyl. Pan pořadatel mě tam zavezl, protože jsme zapomněli nakoupit chromové kazety na natáčení z mixážního pultu. Ptal jsem se prodavačky, jestli má něco od Brutusu, odpověděla skoro s opovržením, že to je ve výprodeji za pár šupů, za 99 Kč. (Monitor-EMI se ke snížení cen podařilo přesvědčit až po mnohaletém úsilí.) Tak teď nevíme, jestli cenu druhého vydání Třikrát denně akt, které půjde z lisovny za několik dní, nemáme pořádně napálit. Jedna bageta s cikánskou pečení a hlávkovým salátem stojí 33 Kč, kolik takových baget bude třeba přirazit, aby kulturní hodnota díla byla dostatečná?

Do Dolních Kralovic přišli dva stálí příznivci v převleku za BRUTUS. V červených kombinézách podložených umělou kožišinou pro vyvolání dojmu mohutnosti měli jen malé otvory pro oči. Velký černý otvor vzadu byl pouze virtuální, namalovaný černou barvou. I když nebylo nadměrné vedro, vydržet až do konce vyžadovalo jistě velkou dávku obětavosti. Sál se plnil postupně, jak lidi odcházeli z ostatních akcí v okolí hledat opravdovou zábavu. V sále je dobrý zvuk a opravdovou zábavu tam určitě ještě zopakujeme.

V Chlumčanech u Přeštic pan pořadatel se spletl o měsíc a nechal vylepit plakáty na tento víkend. Snad ti, které to vylákalo do Chlumčan, se dostaví i na ten správný termín. V pohádce o ovčákovi a vlku se planý poplach vyhlašuje dvakrát, než opravdu nikdo nepřijde. V sobotu 7. 12. 2002 je přesunuta zábava z Krásné Hory nad Vltavou do Staré Huti u Dobříše.

4. 11. 2002

Tento týden jsme hráli jen jednou, ale stálo to za to. Ve Svornosti v Plzni-Doubravce, v jámě lvové. V sále skladuje aparaturu firma M-Audio, která zvučí skupinu Palice. Ještě před začátkem se přišel podívat pan zvukař a vyhrožoval, že ji postaví, ale pak od toho upustil, domluvíme to snad v létě na Velkou louku v Plasích. Nikdo ten večer nic nedělal náhodou, všichni dělali všechno schválně. Začali jsme se zpožděním deset minut a plánovaný konec jsme přetáhli přidáváním klasických songů o čtyřicet minut. Přidávali bychom dále a stále, ale dostali jsme se do stavu, kdy si nikdo nemohl vzpomenout na slova, ani na to, která písnička se hraje, a kde vlastně vůbec jsme. Zdá se, že ani většina publika na tom nebyla lépe. Plzeň naplno. Všechno fotografoval pan redaktor z magazínu vplzni.cz.

V pátek jsem se byl podívat v kralupském klubu Ponorka na skupinu Podivná formace z Teplic. Hráli zajímavě znějící rafinovaný punk se spoustou hudebních nápadů. Po nich hrála politické písně známá punková skupina Jaksi taksi. Politiku jsem nevydržel, nepomohly ani panáky u baru, musel jsem domů. V neděli jsme se Zbyňkem Šlajchrtem a Pavlem Fišarem šli do Lucerna Baru na Deana Browna, který hraje na kytaru funky jazz rock. Pořádalo to sdružení Agharta jako součást Jazzového festivalu, sedící posluchači v sále se stolovou úpravou ucumlávali decentně ze svých limonád.

Od rakovnické radnice jsme dostali diplom, Vladěna ho byl v úterý vyzvednout na slavnostním zasedání v divadle. Je to pro nás velká čest a vyznamenání, schováme ho do šanonu k ostatním dokumentům. Možná by se mohl zarámovat. Budeme se muset snažit, abychom z úřadů dostávali jen samé pochvaly. Před dvaceti lety byla jiná doba, to nám na úřadě vystavovali a odebírali povolení a vyslovovali zákazy (1), (2), (3), (4), (5). Poslední dopis koncipovali tehdejší strážci kultury jako stížnost do radia, že nás pustili (jednou!), ale pak ji rafinovaně poslali na kraj, kde vedoucí odboru byl pro ředitele radia rovnocennějším partnerem. Skutečně tenkrát docílili toho, že jsme skoro nikde nesměli hrát. Výjimkou bylo Klatovsko a Praha 3 Žižkov. Taky jsme několikrát hráli v Libni na Vlachovce, což odnepaměti je dechovkový podnik. Každá akce musela být řádně povolená, ale Vladěna nás nahlásil jako dechový orchestr, a protože jsme měli v obsazení saxofon a jeden čas i trombón, tak to ani nebudilo podezření. Bez plakátů, bez jakékoli propagace jsme světovou baštu dechovky poskvrnili bigbítem, vždy bylo narváno, hospoda si sice trochu stěžovala na destrukci, ale mnohonásobně větší tržba v porovnání s dechovkovým dýchánkem nakonec vše pomohla vysvětlit.

Klub Lev na kolejích na pražském Jižáku slaví šesté výročí otevření. Znamená to v praxi, že studenti, kteří zažili otevření klubu v prváku, dnes dělají na doktorátě. Ve středu 6. 11. 2002 tam budeme hrát na oslavném večírku od devíti do půlnoci. Vstup zdarma.

V sobotu 7. 12. 2002 je přesunuta zábava z Krásné Hory nad Vltavou do Staré Huti u Dobříše. Míst, kde nemůže být zábava se skupinou Brutus a někdy ani s žádnou jinou bigbítovou skupinou, snad ubude po obecních volbách. Tento víkend byli zvoleni noví konšelé.

Co ještě včera bylo aktualitou, je dnes již Kronika
Sáša Pleska

Předchozí: 10-2002 09-2002 08-2002 07-2002 06-2002 05-2002 04-2002 03-2002 02-2002 01-2002 12-2001 11-2001 10-2001 09-2001 08-2001 07-2001 06-2001 05-2001 04-2001 03-2001 02-2001 01-2001 12-2000 11-2000 10-2000 07-08-09-2000 06-2000 05-2000 04-2000 03-2000

Následující: 12-2002

home
Návrat na domovskou stránku skupiny BRUTUS
Cestovní plán | Přehled vydaných desek | Texty a akordy | Básničky a říkanky | Fotogalerie | Kronika | Historie skupiny | Návštěvní kniha | Kontakty |