Kronika Brutusu

home
Návrat na domovskou stránku skupiny BRUTUS
Cestovní plán | Přehled vydaných desek | Texty a akordy | Básničky a říkanky | Fotogalerie | Kronika | Historie skupiny | Návštěvní kniha | Kontakty |

Domů
Cestovní plán
Přehled vydaných desek
Texty
Básničky a říkanky
Fotogalerie
Kronika - poslední díl
Historie skupiny
Návštěvní kniha
Kontakty

Předchozí:
07-2004
06-2004
05-2004
04-2004
03-2004
02-2004
01-2004
12-2003
11-2003
10-2003
09-2003
08-2003
07-2003
06-2003
05-2003
04-2003
03-2003
02-2003
01-2003
12-2002
11-2002
10-2002
09-2002
08-2002
07-2002
06-2002
05-2002
04-2002
03-2002
02-2002
01-2002
12-2001
11-2001
10-2001
09-2001
08-2001
07-2001
06-2001
05-2001
04-2001
03-2001
02-2001
01-2001
12-2000
11-2000
10-2000
07-08-09-2000
06-2000
05-2000
04-2000
03-2000


Následující:
09-2004

Kronika 08-2004

31. 8. 2004

Opravdoví partyzáni

V pátek jsme byli na letním parketu v Újezdě u Hořovic. Místo se může pochlubit partyzánským krytem z války před šedesáti lety. Na ten jsme se tentokráte připravili, před začátkem jsme pustili několik písní Velké vlastenecké války, Tri tankista, Kaťuša a Svjaščennaja vojna. Pak jsme vyzvali partyzány, "Vylezte, neskrývejte se, víme, že tam jste!" Nevylezli: opravdový partyzán by ovšem nebyl opravdový, kdyby vylezl. V lese na obzoru prosvítal Žebrák s Točníkem, zábavička se docela vyvedla, trochu pršelo, pak se mraky rozfoukaly a najednou byl konec.

Žatecká dočesná

V sobotu jsme byli v Žatci. Město slavilo posvícení a chmelovou dočesnou, všude plno stánků s pivem, kouř z připálených klobás, koncerty pod širým nebem. Přijeli jsme v předstihu, postáli u některých stánků, žízeň zahnali a někdo i trochu víc. Nepřemožena náporem občerstvidel, řádila mládež na parketu až do konce. Objevil se Plazík, udělal z toho obrázky. Navrhli jsme nový slogan:

SKUPINA BRUTUS, PERLOVKA ČESKÉ KULTURY!

Podvečerní dýchánek

V neděli jsme byli v Horní Lukavici. Zapadající slunce rudozlatě prosvětlovalo letní neděli, podvečerní dýchánek, na nějž se někteří návštěvníci vypravili posedět s celou rodinou, se ke konci zvrtnul v divoký rej. To už se přetahovalo o celou hodinu. Zavzpomínali jsme na letní zábavy v Dnešicích v roce 1983, kdy se pivo z aluminiuových hektolitrových sudů rozlévalo hadicí od hasicícho přístroje do řad kelímků z voskovaného papíru. Nastal konec prázdnin.

23. 8. 2004

Ve vězení zvířat

Ve čtvrtek jsme byli v Ústí nad Labem v zoologické zahradě. Už jsme hráli v base, v blázinci, tak teď i v zoo. Přijel jsem tam rychlíkem v předstihu, abych si prohlédl živý inventář. Podle zprávy z novin tam zrovna mladý muž skočil do bazénu k aligátorům, aby zachránil svého kokršpaněla. Terasa restaurace (foto), kde jsme hráli, byla plná dotěrných vos, personál je hubil biolitem. V publiku byly i děti, udělali jsme krátkou přednášku o hudebních nástrojích a užitečnosti zvířat pro jejich výrobu, na smyčce, dudy, apod. Pršelo jen trochu a ze zahrady nebylo slyšet ani vytí vězněných zvířat ani cítit jejich smrad. Pohodové odpoledne.

V Rudolicích Na Rafandě

V pátek jsme hráli v zahradní restauraci v Mostě - Rudolicích. Pánové ze skupiny s dlouhým názvem Pan Paneš a ovečky a ostatní si přišli překopírovat šestnáctistopý záznam z předminulého týdne, kdy s námi hráli v Bílině. Dostavilo se dost příznivců bigbítu. Krásné dívky dělaly na parketu vlnivé pohyby. Nálevní pulty byly v obležení, přestávka se nám nějak vymkla, docela jsme se občerstvili.

V Plasích letos po čtvrté

V sobotu jsme byli na Velké louce v Plasích. Poprvé jsme tam hráli před dvaceti lety. Jako obvykle přijelo dost lidí z blízkého i vzdálenějšího okolí. Soptík vypálil jeden ze svých velkolepých ohňostrojů. Přišla spousta vzkazů a pozdravů, přečetl jsem jich sotva třetinu, něco nerozluštím ani teď. Zde jsou, sice už zbavené kouzla okamžiku, ale zato teď do celého světa:

Vše nej, nej k narozeninám Báře a Péťě ze Chříče. Mnoho úspěchů na střední škole - Pro Pavlínku z Nýrska Dušan, Martin - Pro Bavoryni, Gigi, Robi - Srdečné pozdravy z Oettersdorfu (Německo). Jsme se těšíme, že jsme zde u vás - Alešovi, kterej je momentálně jako na trní, protože čeká potomka, přejou Pláňský i nepláňský všechno nejlepší k 27. narozeninám - Pro Lucinku, Hanču, Zdendu, Jirku, Janinu a mě, Mončák - Pro Prďáky z Číčova a Květu z Žákavé - Něco pro Blani z Horizontu, protože je naše královna, Pavlína a Kamila - AC/DC bitte - Pro kemp Sněhulák a všechny liblínský a kralovický, ou jé - Pro všechny z Dobřan a pro ty, co utekli, co na ně vyzráli (doufejme!), tak pro ty nejvíc! Pro všechny Markétka z Rakovníka - Pro Kůzí a hlavně pro Pražáka, my tu cisternu vypijem, až se Plasy budou divit - Pro našeho Ríšu Hrdýho, co má dnes 30 let. Ať má sílu jako Samson, co nosí na sobě - Miluška hledá Standu. Potřebuje vyměnit plínu - Zahrát Dlažební kostku pro Aerobik klub Plzeň - Pro Matouše, Danku a taky pro SZOŠ v Rakovníku od Morouse - Prosím nálezce mob. tel. o vrácení na podia - Pro úrazovou ambulanci FN, to je fakultní nemocnice Lochotín, klinika pohybového ústrojí traumatologie První polibek, sestra a doktor - Pro Plzeň Roriorss' Opijem se, od Fedi - Pro Káťu a Helču, co nepřijely a taky pro Míšu ze Stříbra, aby se víc smál! - Pro Magdu do Španělska a pro kralovické holky, Šárku, Máju a Hanču - Pro Blaničku, ať není smutná, že nemůže pít - Pro všechny chemiky, Aleš - Od Rudy svojí lásce Pavle, kterou miluje - Eňuně k jejím 32. narozeninám, Polda - Pozdrav Pétě a Karlovi z česko-polsko-německejch hranic - Bára, která včera slavila 16. narozeniny, ať přijde k předním dveřím brutusáckýcho autobusu - Pro Huga, je to náš nejlepší přítel!!! Staví ty nejlepší mosty a je to brutální borec! - Pro celou třemošenskou bandu od Helči s nádorem - Pro Ríšu z Jednoty ke krásným narozeninám - Ztratil se nám batůžek. Byl zelenej a byla v něm bunda mikča, ale hlavně náš sešit, kterej bysme celkem potřebovali, Míša a Iveta - Pozdrav kladenský hovnolezce! - Pro Iví a Lucinku - Pro Arama ke 40-tým narozeninám od manželky Milušky - Pro SDH Mrtník -Haničce z Klatov k 26. narozeninám od Martina, Martiny, Dušana a Pavlíny - Pro Svéradice, po deseti letech - Sášo, odstěhuj se k nám do Kozojed, budem jezdit na Brutus spolu!

16. 8. 2004

Perla v Zvoleněvsi

V pátek jsme byli ve Zvoleněvsi na dvoře sokolovny. Loni se tam natáčel videozáznam pro DVD. Dostavili se zástupci chystaného kladenského obchodu s kuřáckými potřebami a jednu chvíli se mi pak zdálo, že parník, který jsme propásli minulý týden na Mácháči, pluje na protějším obzoru mezi topoly. Zavedli jsme nový slogan:
Skupina Brutus - perla české kultury!

Psohlavci slavili

V sobotu jsme byli v Pocinovicích na Chodských slavnostech. Už od Přeštic bylo vidět, jak na Šumavě prší. Pocinovicům se déšť ovšem vyhnul, když jsme pak někdy kolem druhé hodiny končili, na nebi se třpytily hvězdy. Ve druhé polovině celým parketem otřásl dunivý rachot. Bouřka řekl někdo, už jsou tady, napadlo možná někoho jiného, ale původ byl v panáku rumu, který se nedopatřením dostal do mixážního pultu. Obrázky poslal Ruman z Budějc. Kolem páté jsme naložili autobus, nasadili tmavé brýle proti rannímu slunci a odjeli „hledat“ nedaleký Týnec, kde jsme ulehli k dopolednímu odpočinku.

Alfa Plzeň

V neděli jsme byli v plzeňské Alfě. S rumem v mixáku by normální band vystoupení zrušil. Pravda, chvíli to Kouťákovi trvalo, místo v šest jsme začali v půl deváté, ale hrálo se. Vyhlásil jsem, že rum neměl přijít do mixáku, ale do kapely. Až pozdě jsem si uvědomil, jak nerozvážné bylo naznačit něco podobného v Plzni. Od té chvíle pršely rundy a láhve v takové kadenci, že by to skolilo i ruského námořníka. Kromě rumu v mixáku taky ještě půl hodiny nešel proud v celém bloku. Odpolední čaj skončil někdy kolem půlnoci. Alfa je alfa. Kdo si vzpomíná, co všechno by měl dělat Gorilí Alfa Samec, GAS, ať to napíše do návštěvní knihy.

alfa

8. 8. 2004

Bílinská kyselka

V pátek jsme byli v Bílině. Hrálo se pod promítací stěnou letního kina. V plnírně kousek pod kinem se lahvuje zaječická proti zácpě. Vzdálenost k první řadě diváků byla asi tak dvacet metrů, před podiem zela jako příkop pro lvy hluboká jáma orchestřiště. Nejprve vystoupila skupina Pan Paneš & Ovečky a ostatní. Potom vystoupila skupina The Pauki (The Spiders) ze St. Petěrsburgu. U stánku jsem si koupil čtyři z jejich sedmi CD. U jiného stánku jsem si koupil lacinou klobásu. Po té se výborně pozvracím, těšil jsem se. Taky jsem se výborně pozvracel, škoda jen, že si to nepamatuju. Pak jsme hráli my, z toho si taky moc nepamatuju. Přenocovali jsme na nedalekém koupališti, Pauki odjeli do Svojšic na punkový festival, my jsme se vydali k Máchovu jezeru, kam jsme se dostali po dlouhých objížďkách.

Na pláži

Reprodukovaná hudba z vedlejší restaurace pod střechou letní jídelny se v místě, kde jsem seděl, tříštila na nezachytitelné funky rytmy. V plechovce aromatizované kofeinové limonády se topila vosa, která mě při tom, jak jsem limonádu vypil a zachránil ji, pobodala do rtu. Nevěděla, že jsme ochránci přírody, má svoje instinkty. Léto se vším všudy. Ani nevím, jestli jsme nepropásli parník, který při některých minulých večerech vyplouval na širou vodní pláň. V roce 1939 básníka, podle kterého se rybník jmenuje, vykopali z hrobu v Litoměřicích a znovu pohřbili na Vyšehradě, aby nehnil v německé půdě. Dnes jsme ve společné Evropě. Zábavička se velmi povedla, končili jsme po půlnoci. Na závěr reprodukovaného bloku byla národní hymna, borovice zašuměly, někdo zůstal na místě, někdo se vytratil do lesa, když jsme odjížděli, zábava za podpory restaurace stále pokračovala.

2. 8. 2004

Strážov, brána Šumavy

V pátek jsme byli ve Strážově na plácku vedle hřiště. Začali jsme s hodinovým zpožděním, u brutobusu něco netěsnilo, muselo se s ním do dílny, sraz byl ve čtyři, ale vyjelo se z Rakovníka až v šest. Teplo dýchalo z nebe, věžička kostela se třpytila v západu slunce a poprvé po pěti letech nepršelo. Praskla mi klávesa D na piáně. Byla to změna, předtím několikrát prasklo G. Dokud se klávesy dělaly ze dřeva a slona, tak ty se nelámaly. Dnes se dělají z umělé hmoty ABS. Možná je návrh formy u značky Fatar příliš odlehčený. Zábava se dost protáhla, končilo se v půl čtvrté. V deset ráno byly všechny pohozené kelímky uklizeny a stopy po nočním řádění zahlazeny. Ve Strážově budeme letos ještě 18. 12., v sokolovně.

Plasy

V sobotu jsme byli v Plasech. Páni pořadatelé začali vybírat parkovné za auta na louce, aby omezili jejich počet. Logický další stupeň je úplný zákaz parkování. Louka a vlastně nic v areálu není jejich, bojí se, že při poničení jim to už majitel nepronajme, a to by byl konec skvělých zábav na břehu Střely. Zvukovou aparaturu posílila firma Mištěra z Rakovníka. Velmi jsme se pobavili. Kulturní a společenský stánek zvaný Skleňák není ještě dostavěn, když jsme po sbalení nástrojů hledali další obveselení, stánky už měly zavřeno. Část souboru se proto vypravila do Plzně, zbytek spořádaně odjel brutobusem do Rakovníka.

Benátská noc

Benátská noc v Malé Skále je třídenní bigbítová pouť. Hráli jsme v neděli, kdy byla v provozu už jen hlavní scéna. V pátek a v sobotu se hrálo na třech scénách najednou. Jedna kapela vypadla, vyšlo víc času na ostatní. Rider, plán požadavků pro ozvučení jsme nepotřebovali, za zvukovým pultem seděl Mánička, který nás v devadesátých letech pětadvacetkrát zvučil v pražském Belmondu. Dost se tančilo, písek vířil vzduchem. Zůstali jsme tam až do konce, na sametovou včelu Žlutého psa. Nu, teď vidím zápis v návštěvní knize, tak nějak se mi zdálo, že jsem ještě v noci, když jsme se vrátili, pouštěl počítač.

Co ještě včera bylo aktualitou, je dnes již Kronika
Sáša Pleska


home
Návrat na domovskou stránku skupiny BRUTUS
Cestovní plán | Přehled vydaných desek | Texty a akordy | Básničky a říkanky | Fotogalerie | Kronika | Historie skupiny | Návštěvní kniha | Kontakty |